El PP i el PSE van considerar insuficient l'últim comunicat d'ETA i van insistir a demanar que es dissolgui, mentre que el govern basc va criticar que la banda terrorista "condicioni el seu final a conveniències particulars" i EH Bildu ho ha qualificat de "pas positiu".

Les diferents forces polítiques van reaccionar al comunicat d'ETA en què la banda terrorista anuncia que "ha desmantellat" les "estructures derivades de la lluita armada", encara que mantindrà les estructures necessàries per garantir-ne el funcionament intern.

El primer a opinar sobre l'onzè comunicat d'ETA des que va anunciar el cessament de la violència a l'octubre de 2011 va ser el ministeri de l'Interior, que poc després de la publicació de l'avanç del contingut va assenyalar que només espera la "dissolució incondicional" de la banda terrorista i el "desmantellament de totes les seves estructures criminals".

El president del PP de Biscaia, Anton Damborenea, va insistir que es constata que ETA "continua sense lliurar les armes" i que "no té cap intenció de dissoldre's", ja que diu ara que "es transformarà, i és evident que qualsevol cosa que no sigui la seva dissolució" serà "una mala notícia per a les víctimes i per als demòcrates d'aquest país".

En el mateix sentit es va mostrar el PSE, qui va considerar que ETA ha de deixar d'anunciar "petits passos" i "dissoldre's d'una vegada, després de lliurar les armes".

Va incidir que aquesta formació "no entrarà en el joc d'anuncis" i va advertir que la societat basca "no admetrà dilacions ni maniobres calculades", al mateix temps que va reclamar a ETA que "assumeixi públicament la seva responsabilitat en el dany injustificable" que va causar a les víctimes.

Des del govern basc el seu portaveu, Josu Erkoreka, va assenyalar que "la societat basca ni es va merèixer el tracte cruel que li va donar ETA" fins que aquesta va decidir, "en un gest unilateral, el cessament definitiu de l'activitat violenta", ni es mereix ara el "tracte que està rebent per part d'una ETA que vol condicionar el seu final a les seves conveniències i als seus interessos temporals".

Erkoreka va reiterar la disposició "a treballar per fer efectiu" el final "definitiu i irreversible" d'ETA i va afirmar que amb aquest objectiu s'ofereix a col·laborar amb els mediadors internacionals.

Per contra, el text de la banda terrorista va ser aplaudit per EA i Alternatiba, dues de les formacions que juntament amb Sortu componen la coalició EH Bildu.

El secretari general d'EA, Pello Urizar, va dir que suposa "un pas" i va retreure a PNB, PSE i PP que ho critiquin i "comparteixin arguments amb qui no ha donat un sol pas" en aquest sentit.

Urizar va dir que, "si bé és cert que queden passos per fer", el fet d'"incidir una vegada i una altra en qui està fent aquests passos" i "compartir arguments amb qui no n'ha fet ni un" és "fer un flac favor" a Euskadi.

Alternatiba va aplaudir la "aposta d'ETA per la pau i la resolució del conflicte", que es recull en el seu últim comunicat, i va exigir la fi de la dispersió dels presos i la llibertat dels que han complert la condemna o estan greument malalts.

L'organització Lokarri també va qualificar de pas positiu el comunicat però va fer una crida a ETA perquè davant la "falta de col·laboració del govern" culmini el seu procés de desarmament "com més aviat possible".