Josep Antoni Duran i Lleida té decidit deixar la secretaria general de Convergència i Unió a final de mes. Segons apunta l'Agència Catalana de Notícies la renúncia es farà avui mateix aprofitant que el partit té executiva nacional. El màxim líder d'Unió Democràtica de Catalunya farà efectiu així el que ja va anunciar mesos enrere, en el sentit que estava meditant fer un pas enrere. Sembla ser que ara ja ha pres la decisió i que serà deixar el càrrec com a número 2 de la federació nacionalista.

Tot apunta que el nou número 2 de CiU serà el conseller d'Interior Ramon Espadaler, que també és president del consell nacional de la formació democratacristiana que dirigeix des de fa tres dècades Josep Antoni Duran i Lleida. El nomenament del màxim dirigent dels Mossos d'Esquadra com a successor de Duran es farà efectiu en la mateixa reunió.

Segons va indicar l'ACN, Duran ha pres aquesta decisió després de reflexionar unes setmanes i no sense abans haver parlat amb el president de la Generalitat de Catalunya i líder de CiU, Artur Mas. De fet, el mateix Duran ja va dir quan va anunciar que reflexionava, que no prendria cap decisió sense abans haver-ho analitzat amb el President de la Generalitat. Malgrat aquesta renúncia el líder democratacristià continuarà de diputat al Congrés de Diputats fent de portaveu de la federació nacionalista i dirigint el seu partit, Unió Democràtica de Catalunya. La reflexió de Duran va irrompre a l'escenari polític català després de les eleccions europees i va sacsejar la vida política catalana tot i que després va matisar la seva retirada advertint que ningú l'enterrés políticament.

Aquell anunci va fer que destacats dirigents de Convergència Democràtica de Catalunya qüestionessin públicament si Duran era la persona més indicada per ser el portaveu de CiU a Madrid si no compartia les posicions del partit. El líder d'UDC, però, va respondre que estava en línia amb el partit i que el seu compromís amb la consulta era irrompible.

En una de les seves últimes intervencions públiques, a l'Escola d'Estiu d'Unió, Duran va apostar per recuperar l'espai de centre a Catalunya.