El president nord-americà, Barack Obama, va acusar els separatistes prorussos que controlen la zona de "continuar bloquejant la investigació" sobre l'avió abatut a l'est d'Ucraïna. En una declaració pronunciada a la Casa Blanca, Obama va instar Rússia a usar la seva influència amb els rebels prorussos (els quals tant Kíev com els Estats Units i els seus aliats occidentals acusen d'haver llançat el míssil que va abatre el Boeing 777 malaisi) per permetre una investigació "transparent".

"Què és el que estan intentant ocultar?", es va preguntar el president nord-americà, qui va exigir a Rússia que pressioni els rebels perquè cessi la "manipulació" de les restes, si Moscou no vol caure "en un major aïllament" respecte a la comunitat internacional.

Davant els plantejaments i les exigències dels Estats Units, Rússia va assegurar que el passat dia 17, quan va succeir el sinistre, un avió de combat ucraïnès volava prop del Boeing 777 de Malaysian Airlines, segons va assenyalar l'Estat Major General de les forces Armades russes, que va negar que Moscou hagi entregat sistemes de míssils BUK o altres armes als rebels prorussos.

"Es va observar la situació de tres aeronaus, entre elles l'avió Boeing 777 de l'aerolínia malàisia. Al mateix temps es va observar l'ascens d'un avió de la força aèria ucraïnesa, possiblement un SU-25, a una distància de 3 a 5 quilòmetres del Boeing", va explicar el general Andrei Kartapolov, cap de la direcció d'operacions de l'Estat Major rus.

Kartapolov va denunciar també que l'exèrcit ucraïnès va traslladar una bateria de míssils BUK des d'un suburbi de Donetsk cap a una àrea propera controlada pels insurgents poc abans que s'estavellés el Boeing. Va assenyalar així mateix que Rússia demana als EUA que lliuri a la comunitat internacional les fotos de satèl·lit que tingui i que van ser preses el dia que es va estavellar l'avió de Malaysian Airlines.

Ucraïna i Holanda (el país amb el major nombre de víctimes, 193) exigiran al Consell de Ministres d'Exteriors de la UE, que es reuneix avui a Brussel·les, que declari organitzacions terroristes les repúbliques populars de Donetsk i Lugansk, proclamades pels separatistes prorussos, segons va anunciar el president ucraïnès, Petró Poroixenko. Poroixenko va ordenar un alto el foc en un radi de 40 quilòmetres al voltant del lloc on va ser presumptament abatut el Boeing 777 malaisi amb gairebé 300 passatgers a bord.

Per part seva, el primer ministre d'Holanda, Mark Rutte, va assegurar davant el parlament del seu país que la prioritat del seu govern és repatriar les víctimes neerlandeses i després portar davant la justícia els responsables de l'atac.

Continua la guerra

Mentrestant, Kíev va denunciar la concentració de blindats russos a la frontera russo-ucraïnesa, tant a l'altura de la regió de Lugansk, al conflictiu est d'Ucraïna, com a la península de Crimea, annexionada per Moscou el mes de març passat. Desenes de persones, la majoria civils, van morir en combats entre les forces ucraïneses i els milicians prorussos a la ciutat de Donetsk, situada a l'est d'Ucraïna.