Caixa Manresa va deixar d'existir l'any 2010, amb la fusió amb Caixa Catalunya i Caixa Tarragona en l'efímera CatalunyaCaixa. Amb tot, segons dades de CCOO, encara hi ha avui a CX 574 treballadors de l'equip de l'extinta entitat manresana i romanen actives 56 oficines repartides per les comarques de Barcelona i Lleida que havien format part de l'estructura de la desapareguda caixa del Bages. Ara, tota aquesta herència tornarà a canviar de mans en passar a integrar-se al BBVA, que dilluns anunciava l'adquisició de CatalunyaCaixa (CX), la marca comercial de Catalunya Banc.

Segons dades de les mateixes entitats bancàries, amb l'adquisició de CatalunyaCaixa, el BBVA passarà a controlar 95 oficines a les comarques del Bages, Berguedà, Solsonès i Anoia. Només al Bages, Catalunya Caixa té avui 1.401 milions d'euros en recursos; 741,5 milions d'euros en dipòsits a termini (que s'han incrementat l'1% en els primers sis mesos de l'any, segons l'entitat); 614,6 milions d'euros en finançament i 99.902 clients.

Fins ara, el banc que presideix Francisco González tenia 35 oficines al conjunt del Bages, Berguedà, Solsonès i Anoia. Així, el BBVA es garanteix el predomini al territori central. A tall d'exemple, el nou BBVA tindrà 37 oficines només a Manresa, Igualada, Berga i Solsona. La Caixa, en canvi, la primera en nombre d'oficines al conjunt de Catalunya, en té 23, en el conjunt d'aquestes capitals de comarca. Amb tot, aquestes xifres s'hauran d'ajustar, perquè la compra de CX per part del BBVA suposarà reestructurar el seu volum integrat.

Reestructuració: 450 milions

El banc va avançar ahir que el cost de la reestructuració de l'absorció de la nova entitat serà de 450 milions d'euros en dos anys, dels quals el 80% es consumirà durant el primer any, el 2015. La directora d'Espanya i Portugal del BBVA, Cristina de Parias, no va concretar ahir la desagregació d'aquests 450 milions i quina part es destinaria a indemnitzacions per ajust de personal.