El ministre d'Hisenda, Cristóbal Montoro, ha vinculat la posada en marxa d'un nou model de finançament, per al qual encara "no té data", a la consolidació de la recuperació econòmica, però ha donat un respir a les CCAA acollides a l'FLA en avançar que alleujarà la seva càrrega financera.

El ministre ha assegurat que el govern treballa en la "reestructuració" dels crèdits associats a aquest mecanisme de liquiditat i que estudia fórmules com "ajornar (a les comunitats) les devolucions del principal de l'FLA (Fons de Liquiditat Autonòmica)" -que calia començar a tornar transcorreguts els dos anys de carència pactats- o bé "promoure millors condicions de la càrrega financera".

En una conferència aquest dimarts al Cercle d'Economia, el ministre ha deixat clar que no relaxarà el control sobre el dèficit públic, però que, al rebaixar la partida d'interessos, aquestes mesures serviran per "donar més liquiditat a les comunitats que ho necessiten amb urgència".

A falta de concretar l'abast de l'anunci, la mesura suposa donar una mica més de marge a comunitats com Catalunya, Andalusia o la Comunitat Valenciana, entre d'altres, que pateixen per controlar el seu dèficit públic, que aquest any ha d'ajustar-se a l'1 % del seu PIB. En el cas de Catalunya, per exemple, al febrer d'aquest any va pagar 503 milions d'euros en concepte d'interessos corresponents al FLA de l'any passat.

En un context marcat per la petició d'algunes comunitats al Govern que posi en marxa un nou model de finançament que els aporti més recursos, el ministre ha remarcat que actualment el Govern "no pot posar més diners" per repartir entre les comunitats, atès que "el dèficit el tenim tots".

De fet, el president del Cercle d'Economia, Antón Costas, ha aprofitat la presentació del ministre per demanar-li "valentia política" per donar "una resposta al problema general" que té Espanya amb el seu sistema de finançament, de manera que el nou model "respecti" el principi d'ordinalitat i que es caracteritzi per una "solidaritat sostenible".

De fet, Montoro ha admès que l'actual model no li agrada "gens", i ha afirmat que que voldria "perfeccionar-lo".