La vicepresidenta del govern, Soraya Sáenz de Santamaría, ha assegurat a Xile, en relació a la reunió entre Rajoy i Mas dimecres que ve a la Moncloa, que "dins de la Constitució i de les lleis, el President de la Generalitat sap que trobarà el govern sempre".

Per la seva banda, el conseller de Presidència de la Generalitat, Francesc Homs, ha assegurat que el President català, Artur Mas, anirà a la reunió amb Rajoy sense posar "condicions" a la trobada però amb la voluntat de parlar de tot, sense oblidar així el "mandat clar" de la consulta sobiranista.

"La disponibilitat del President és parlar de tot i ens agradaria sentir això també per part del govern espanyol. Estem convinguts que al diàleg no se li poden posar condicions prèvies, un ha d'estar disposat a parlar de tot", ha afirmat Homs. "El que hi ha a sobre de la taula és ben conegut, hem estat transparents i clars", ha subratllat Homs, en al·lusió a la consulta sobiranista, una qüestió que creu que és "raonable" que Mas plantegi perquè és un "mandat clar" sorgit del Parlament i acordat per la majoria parlamentària de CiU, ERC, ICV-EUiA i CUP.

Preguntat per si la reunió entre els dos presidents podria ser l'última oportunitat per a un pacte sobre la consulta, Homs ha evitat plantejar-lo d'aquesta manera: "no volem posar cap condicionant", ha incidit.

"L'actitud és de genuïna predisposició al diàleg i si em surto del guió, tot pot ser vist com que es posen un conjunt de condicions", ha afegit. Homs ha deixat entreveure que no es preveu que, abans de la cita a la Moncloa, Artur Mas es reuneixi amb els líders de les formacions que van pactar la consulta del 9 de novembre, amb els quals, no obstant això, ja ha parlat telefònicament els últims dies.

Per la seva banda, Santamaria ha afirmat: "el president Mas sap la nostra posició sobre l'assumpte del referèndum; és molt clara, la coneix, li hem dit sempre; també ho han fet el mateix Parlament de la nació i el Tribunal Constitucional".

"Nosaltres també som govern dels catalans i estem disposats a parlar i a dialogar perquè puguem respondre a les demandes i necessitats dels ciutadans d'aquesta comunitat autònoma de la millor manera possible", ha subratllat Sáenz de Santamaría.

Dos dies abans de rebre Mas, és a dir, dilluns que ve, el president Rajoy es reunirà amb el nou secretari general del PSOE, Pedro Sánchez. Rajoy va mantenir una conversa telefònica amb Sánchez després de ser el candidat més votat i ja li va traslladar llavors el seu desig de reunir-se amb ell un cop el Congrés del partit el ratifiqués el cap de setmana vinent com a secretari general.