El govern dels EUA va divulgar imatges de satèl·lit i altres proves que demostren que Rússia va entrenar i va equipar els rebels ucraïnesos que presumptament van abatre l'avió de Malaysia Airlines amb 298 passatgers a bord. Els Estats Units asseguren, a més, que Rússia ha seguit facilitant tancs, llançacoets i altres armes a Ucraïna després del sinistre de l'avió malaisi de dijous de la setmana passada.

Mitjans com el diari The Washington Post i la cadena de televisió CNN han difós algunes de les imatges divulgades per funcionaris d'intel·ligència no identificats. Els funcionaris van fer referència a sensors que van seguir la trajectòria del míssil que suposadament va abatre l'avió malaisi, marques de metralla a l'aeronau, anàlisis de converses dels rebels en les quals s'atribueixen l'autoria del succés i fotos publicades a les xarxes socials. Les fonts van afegir que els EUA van detectar el llançament d'un míssil terra-aire just quan es va produir l'incident amb l'avió malaisi des de la zona a l'est d'Ucraïna controlada pels rebels prorussos.

Instal·lació militar

Els funcionaris també van identificar, per primera vegada, una instal·lació militar prop de la ciutat russa de Rostov com el principal conducte del suport rus als separatistes a Ucraïna, segons el Washington Post. El rotatiu va assenyalar que les fonts es van referir a la instal·lació de Rostov com un centre d'entrenament i armes que ha crescut de manera dràstica l'últim mes.

La CIA i altres agències d'intel·ligència dels EUA continuen examinant la informació sobre el sinistre, però els funcionaris consideren que les proves recol·lectades els darrers dies apunten de manera aclaparadora els separatistes prorussos a l'est d'Ucraïna com a autors de l'atac a l'avió. La intel·ligència nord-americana descarta que forces ucraïneses siguin responsables de l'atac.

Paral·lelament, Ucraïna va explicar que els seus dos avions de combat que van ser abatuts a la rebel regió de Donetsk, prop de la frontera russa, van rebre l'impacte de míssils llançats des de territori rus, malgrat que els rebels prorussos es van atribuir abans els atacs. "Els nostres dos avions SU-25 van ser abatuts quan volaven a una altitud de 5.200 metres. Segons dades preliminars, el llançament dels míssils es va fer des de territori de la Federació Russa", va dir el portaveu del Consell de Seguretat ucraïnès, Andrei Lisenko.

El representant ucraïnès va afegir que quatre avions de combat SU-25 "donaven foc de suport a les divisions de les Forces Armades a la zona de l'aldea Dmitrovka, prop de la frontera del nostre país" i que "després de realitzar amb èxit la seva tasca van ser atacats des d'un potent sistema de míssils".

Tres funcionaris d'intel·ligència van compartir aquesta informació durant un encontre amb un grup reduït de mitjans de comunicació. Les fonts van indicar que Rússia intenta manipular la informació per difondre la seva versió de la història.

La cancellera alemanya, Angela Merkel, va retreure a Rússia la manca de col·laboració exhibida per Moscou i els separatistes prorussos en la investigació per aclarir les causes de l'accident del vol MH17 de Malaysia Airlines a l'est d'Ucraïna i no va descartar noves sancions. Segons va explicar el viceportaveu del govern alemany, Georg Streiter, la cancellera està assistint amb preocupació a les restriccions a les quals se sotmet els experts internacionals per accedir al lloc on es troba l'avió.