El President de la Generalitat, Artur Mas, ha denunciat un interès "purament polític" del govern en presentar les balances fiscals usant només un dels mètodes de càlcul existents ?-el de càrrega-benefici- i no fent també el càlcul amb el mètode del flux monetari, com fa la Generalitat i com va fer el govern central fa uns quants anys.

AL seu torn, el conseller d'Economia, Andreu Mas-Colell, ha valorat avui positivament que el Govern hagi publicat les balances fiscals, encara que hi hagi una discrepància del 25 % en l'estimació del dèficit de Catalunya, i ha demanat també al ministeri que faci els càlculs segons els dos mètodes acadèmics.

El dèficit fiscal de Catalunya va ser el 2011 de 8.455 milions d'euros, segons els càlculs dels experts que han elaborat les balances fiscals per encàrrec del ministeri d'Hisenda, una xifra que suposa 2.632 milions menys que el càlcul fet pel Govern seguint aquest mateix mètode, el de càrrega-benefici.

Als passadissos del Parlament, el conseller d'Economia de la Generalitat, Andreu Mas-Colell, ha felicitat el Govern de l'Estat per haver publicat "finalment" les balances fiscals, ja que, ha recordat, sempre han dit que, "quantes més instàncies les calculin molt millor, ja que de la discussió i l'anàlisi en surt la llum".

"Ara ningú discuteix que Catalunya té un dèficit fiscal, quan fa alguns anys fins i tot això es discutia des de l'Estat o per part d'alguns partits", ha recordat Mas-Colell.

"El mètode que utilitza el Govern -segons el conseller català- és afí al de la càrrega-benefici, per tant, la comparació de xifres del 2011 respecte al càlcul que la Generalitat va fer públic fa dos mesos ha de fer-se amb aquest mateix mètode, pel això nosaltres concloem que Catalunya té un dèficit d'11.000 milions d'euros".

"El Govern central -ha apuntat- estima el dèficit català un 25 % inferior al que ha estat calculat des de Catalunya, i el que farem ara és analitzar detalladament el càlcul estatal per intentar veure on estan les discrepàncies, que estic convençut que es deuen a la complexitat dels càlculs". "Quan hàgim revisat aquest càlcul llavors direm si som nosaltres els que revisem alguna xifra o bé pensem que és el Govern central qui hauria de revisar-la", ha assenyalat Mas-Colell.

Ha subratllat, en tot cas, que "hi ha dos mètodes acadèmics de càlcul, perquè a més del de càrrega-benefici existeix el de flux monetari, i a nosaltres ens acusaven de donar més rellevància a aquest últim, i és cert, però la Generalitat, a diferència del que ha fet el Govern central, ha publicat els resultats de tots dos mètodes".

El conseller Mas-Colell ha instat, en aquest sentit, al Ministeri d'Hisenda que calculi les balances pel mètode de flux monetari, "encara que té tota la legitimitat per donar més preeminència a l'altre, però el que desitgem és que els publiqui tots dos, tal com ha fet sempre la Generalitat". Mas-Colell ha advertit: "quan diem que cal corregir el dèficit fiscal de Catalunya no demanem els diners de ningú, nosaltres ens paguem tots els diners que rebem".

El conseller ha declinat pronunciar-se sobre les balances d'altres comunitats però sí que ha dit que "resulta evident que, a més de Catalunya, altres comunitats com la de Madrid o les Illes Balears tenen un elevat dèficit fiscal".