Un avió d'Air Algérie amb 116 persones a bord va desaparèixer la matinada de dijous quan sobrevolava la regió de Gao, a l'est de Mali, i tot feia pensar anit que es va estavellar, segons que va avançar ahir el govern de França, país del qual procedia gairebé la meitat dels passatgers. Per la seva banda, el ministre algerià de Transports, Amar Ghoul, va dir que el seu govern havia rebut informacions de Mali que havien aparegut "restes de l'avió" desaparegut quan volava d'Ouagadougou a Alger.

L'avió, amb 110 passatgers, 50 dels quals francesos, i sis tripulants, tots espanyols, havia sortit de Ouagadougou a les 17 h GMT i estava previst que aterrés a Alger quatre hores més tard, però el seu rastre es va perdre a la 1.55 GMT quan sobrevolava la regió de Gao, a Mali, moment en què es va fer l'últim contacte per radar. La zona on han aparegut les possibles restes de l'avió és a prop d'Aguelhoc, una àrea on els grups gihadistes que encara queden al terç nord de Mali s'han mostrat molt actius últimament, fet que podria dificultar les tasques de rescat.

"Tot fa pensar que l'avió s'ha estavellat", va dir el president francès, François Hollande, que va donar l'ordre de mobilitzar tots els mitjans de què el seu país disposa a Mali per buscar les restes de l'aeronau. A més, el govern francès va enviar dos caces amb base a Niamey, a Níger, que sobrevolen des d'ahir al matí el nord de Mali per intentar trobar el rastre de l'MD-83, un aparell pertanyent a la companyia espanyola Swiftair que operava el vol per a Air Algérie. França té estacionats a Mali uns 1.600 militars implicats en l'operació llançada l'any passat per desallotjar els gihadistes que controlaven el nord d'aquest país africà. El cap d'estat francès va anul·lar un desplaçament que tenia previst a l'illa de la Reunió, i que s'hauria d'haver iniciat ahir a la tarda.

Cap govern dels afectats va avançar encara una possible causa del que va passar amb l'avió, i anit encara prevalia la tesi que el mal temps regnant a la zona podria haver estat la causa dels problemes de l'aeronau. A Mali, una font dels serveis d'espionatge consultada per Efe va advertir que "cap pista s'ha d'excloure, inclosa la d'un atac" contra l'avió d'Air Algérie. El govern malià ha format una comissió d'investigació sobre els fets amb la finalitat de "reunir informació més fiable", i sense aventurar cap hipòtesi. No obstant això, el president Ibrahim Boubacar Keita semblava donar ja per morts els ocupants de l'avió, ja que va guardar un minut de silenci abans de començar una reunió amb representants de la societat civil maliana.

Les tasques de recerca sembla que seran complicades perquè sobre Bamako i tot el nord del país hi ha unes condicions meteorològiques turbulentes, amb fortes ratxes de vent i pluges. Precisament aquestes condicions han estat les que, segons diverses fonts, podrien ser darrere el possible accident de l'avió, ja que el pilot va contactar amb l'aeroport d'Ouagadougou poc després d'enlairar-se per les fortes pluges.

També fonts de l'aerolínia Air Algérie, encara que de manera no oficial, donaven pes a la pista de les condicions meteorològiques.