J

ordi Pujol, president de la Generalitat durant 23 anys, mestre dels temps polítics a Catalunya i faedor de pactes de governabilitat a Espanya, afronta la seva hora més difícil després de confessar que la seva família ha tingut diners a l'estranger sense regularitzar durant més de 30 anys.

En un acte de contricció poc habitual en l'alta política, el profeta del "fer país" com a visió de l'autogovern català va confessar el seu "error" per haver tingut durant més de tres decennis uns fons a l'estranger relacionats amb l'herència del seu pare.

Just el dia que l'actual cap del Govern, Artur Mas, tancava a CDC la successió del fill de l'expresident Oriol, imputat pel cas de les ITV, el màxim líder del nacionalisme català durant un quart de segle i europeista acèrrim demanava perdó per l'"error" comès en la gestió d'aquell llegat que, segons ell, ha "contaminat" els seus set fills i la seva dona.

Onze anys després de retirar-se de la primera línia política, aquest lluitador antifranquista amb més de tres anys de presó als penals de Saragossa i Girona per ser un dels protagonistes dels "fets de Palau" el 1960, reconeixia que no havia trobat el moment "adequat" per regularitzar l'herència, malgrat diverses amnisties fiscals a Espanya.

El patriarca del clan Pujol va fer una expiació a través d'un comunicat i va subratllar que dels fets descrits i de les seves conseqüències n'era l'"únic responsable".

A la vegada, va mostrar el seu compromís "absolut" de comparèixer davant autoritats tributàries o, "si és pertinent, davant institucions judicials per acreditar aquests fets i d'aquesta manera posar fi a les insinuacions i comentaris".

Coneixedor absolut de tots els racons catalans, amb una memòria prodigiosa, capaç de recordar el nom d'un pescador de Palamós o d'un pagès de la Segarra, Jordi Pujol també és conscient en aquests moments que la seva confessió pot provocar la decepció de moltes persones que sempre l'han considerat un referent.

Home de profundes creences cristianes, confia que la declaració que ara ha fet pública sigui reparadora fins on sigui possible del dany i d'expiació per a si mateix.

L'expresident de la Generalitat, nascut a Barcelona el 1930 i casat amb Marta Ferrusola des de fa 58 anys, és pare de set fills, els quals, segons comentava Oriol fa uns anys, l'han vist més com "el President" que com un pare.

Els seus detractors li han criticat, precisament, que hagués confós en excés el país amb el seu projecte polític i que durant anys no hagués posat gaire atenció als "negocis" de la seva família.