El líder del PSOE, Pedro Sán-chez, ja té un equip de treball, amb el qual avui mantindrà la seva primera reunió a Ferraz. Es tracta d'una executiva en què hi ha més dones que homes i que ahir va tenir el suport de 86,19 % dels delegats del congrés federal extraordinari.

Són sis punts més dels que va obtenir Alfredo Pérez Rubalcaba en l'anterior conclave, celebrat a Sevilla el 2012, que va ser del 80,42 % en un moment de gran divisió del PSOE, però un aval inferior a l'aconseguit per José Luis Rodríguez Zapatero en els seus tres mandats (90,2 % l'any 2000, del 96,10 % el 2004, i del 98,92 % el 2008). Malgrat que a l'entorn del nou secretari general s'insisteix que hi ha hagut integració en els òrgans de direcció, des de cercles dels seus dos adversaris a la consulta, Eduardo Madina i José Antonio Pérez Tapias, es queixen d'haver estat exclosos.

L'Executiva de Sánchez va tenir un moderat vot de càstig amb 136 paperetes en blanc, possiblement les dels delegats que van donar suport la candidatura de Madina i les dels representants d'Esquerra Socialista (IS), a la qual pertany Tapias, segons l'anàlisi que fan els socialistes. Madina no va voler fer declaracions als mitjans, mentre que Tàpies va assegurar que IS actuarà amb responsabilitat i de manera "lleial" cap al PSOE.

També s'estudia que hi hagués hagut algun vot de queixa de la delegació asturiana, molt molesta pel fet que el president del Principat, Javier Fernández, fos apartat gairebé en l'últim moment de la direcció del Consell de Política Federal en favor de l'andalusa Susana Díaz. Malgrat això, Javier Fernández va treure ferro a l'assumpte dient que havia corregut "una cortina d'amnèsia" i sostenint que la federació asturiana es donava per satisfeta amb la representació final a l'Executiva: dues secretaries i ell com a coordinador del recent creat Consell per a la Transició Industrial i Energètica.

També es van votar la resta d'òrgans federals. La llista encapçalada per l'expresident andalús José Antonio Griñán al Comitè Federal, el màxim òrgan del partit entre congressos, va tenir el suport de 863 delegats, el 87,44 per cent de les 988 paperetes emeses.

En aquest cas sí que s'inclou tant Eduardo Madina com José Antonio Pérez Tapias, així com la major part dels membres de l'Executiva d'Alfredo Pérez Rubalcaba.