La Fiscalia Anticorrupció està investigant el fill petit de l'expresident Pujol, Oleguer Pujol, per un presumpte delicte de blanqueig de diners, segons publiquen diversos mitjans aquest dimarts. La Fiscalia hauria obert diligències després de rebre un informe de la UDEF, la unitat de la Policia Nacional que investiga delictes econòmics, en el qual es vincula Oleguer Pujol amb una operació de blanqueig en operacions immobiliàries per un valor d'uns 3.000 milions d'euros.

Hisenda diu que anirà "fins al final" amb el cas de Jordi Pujol

El ministre d'Hisenda i Administracions Públiques, Cristóbal Montoro, va assenyalar ahir que les investigacions sobre Jordi Pujol van començar "fa temps" i avisa que Hisenda "sempre arriba fins al final". Montoro va atribuir la revelació de l'expresident de la Generalitat divendres passat sobre els seus fons a l'estranger a les actuacions "iniciades" per l'Agència Tributària i considera que el comunicat de Pujol es pot interpretar com una "resposta" a la investigació. Així ho va manifestar davant els periodistes durant un acte a Sevilla en què va afegir que "és positiu que es comprovi la situació de qualsevol contribuent amb independència de la seva condició".

D'altra banda, els partits de l'oposició van reclamar ahir a l'expresident Pujol que doni explicacions en seu parlamentària sobre els seus fons a l'estranger; si el fundador de CDC no hi acudeix de motu proprio, també preparen mecanismes per forçar-lo a acudir a la cambra.

El Govern decideix avui sobre les prerrogatives de l'expresident

El conseller de la Presidència, Francesc Homs, va avançar aquest dilluns que el Govern comunicarà avui la decisió al voltant de les prerrogatives de l'expresident Jordi Pujol. La majoria dels partits representats al Parlament han reclamat a l'executiu que el deixi sense sou vitalici, sense l'oficina de l'expresident i sense personal al seu càrrec després que Pujol hagi confessat haver mantingut diners sense regularitzar a l'estranger durant 34 anys. La reunió del consell de Govern d'aquest dimarts servirà per prendre una determinació al respecte ja que és l'executiu qui té la responsabilitat de decidir sobre l'estatus dels expresidents de la Generalitat en virtut de la llei 6/2003.

Des que divendres passat, Jordi Pujol va reconèixer haver mantingut una herència sense regularitzar a l'estranger, les veus que reclamen que se l'aparti de les seves funcions com a expresident s'han multiplicat. A ICV-EUiA, PPC, PSC, C's i CUP se'ls ha sumat aquest dilluns ERC. La majoria del Parlament exigeix, doncs, que l'executiu deixi Pujol sense el sou vitalici (el 60% del que cobra el president de la Generalitat), sense l'oficina de l'expresident que té al Passeig de Gràcia, sense el personal de la seva oficina i sense el tractament protocol·lari de 'molt honorable'.

Totes aquestes qüestions estan regulades en la llei aprovada l'abril del 2013, precisament per ubicar la figura de Jordi Pujol, un cop va anunciar la seva renúncia a tornar-se a presentar en les eleccions previstes per al novembre d'aquell mateix any. Pujol va esdevenir el primer expresident de la Generalitat en beneficiar-se de la llei-Tarradellas va morir el 1988-, i després també s'ha regulat l'estatus de Pasqual Maragall i José Montilla.

La llei determina que és el Govern qui té l'última paraula sobre les atribucions dels expresidents i és per això que l'oposició apel·la directament a l'executiu perquè prengui una decisió amb celeritat. Una decisió que, segons Homs, es prendrà en la reunió que el consell executiu té prevista per aquest dimarts.