Tots els grups del Parlament menys CiU han coincidit avui a reclamar la compareixença per a setembre de l'expresident català Jordi Pujol per donar explicacions sobre els seus comptes a l'estranger, i han advocat per modificar la llei que regula l'estatus i prerrogatives que es concedeix als expresidents.

Els portaveus de tots els grups menys el de CiU han signat i ingressat aquesta tarda en el registre del Parlament la sol·licitud de compareixença de Jordi Pujol, que dijous serà concretada a la Junta de Portaveus i podria produir-se a principi de setembre a la Comissió d'Assumptes Institucionals, a menys que s'activi a l'agost la Diputació Permanent del Parlament.

La compareixença de Pujol no és obligatòria i dependrà de la seva voluntat, ja que la llei només obliga a comparèixer davant una comissió d'investigació però no davant una comissió ordinària del Parlament, si bé la majoria de portaveus consultats creuen que acceptarà donar explicacions davant la cambra catalana.

Sobre la llei que regula l'estatus dels expresidents de la Generalitat, absolutament tots els grups s'han mostrat favorables o oberts a la possibilitat de reformar-la, encara que discrepen sobre l'abast de les modificacions així com de la prioritat que haurien de tenir, tenint en compte que les prerrogatives que tenia Pujol ja han estat suprimides per decret.

Des d'ERC, el seu portaveu adjunt, Oriol Amorós, ha dit que el seu partit "de la mateixa manera que molts catalans, està molt dolgut i trist pel que hem sabut sobre l'expresident Pujol" ja que "era un referent per a molta gent que el votava i que no el votava".

Però ERC considera que "cal fer neteja" i per això, ha explicat, "hem signat la petició de compareixença" de Pujol, cosa que "no ens provoca satisfacció, però que és necessari per deixar enrere pràctiques corruptes que han tingut lloc durant els 30 anys d'autonomisme, i construir un nou país més prospero, transparent i amb una clara separació de poders".

El portaveu adjunt d'ICV-EUiA, Josep Vendrell, ha opinat que Mas hauria d'haver fet "una condemna més clara i explícita al frau continuat durant 34 anys", ja que "és hora de la transparència".

Sobre la compareixença de Pujol, l'ha considerat imprescindible perquè "la seva carta és absolutament insuficient" i també perquè "costa creure que aquesta situació no fos coneguda pel seu entorn".

La portaveu del grup de Ciutadans (C's), Carina Mejías, ha indicat que "s'ha acabat el 'ara no toca': ara toca que Jordi Pujol doni explicacions àmplies als catalans".

Per a C's, "no és suficient que Pujol renunciï" a les seves prerrogatives, sinó que "són necessàries explicacions àmplies als catalans en seu parlamentària i que s'aclareixin uns fets tan greus", amb els qual "no ens anem a conformar amb la renúncia, sinó que volem anar més enllà".

El diputat de la CUP Quim Arrufat ha explicat que, al costat de la petició de compareixença de Jordi Pujol, el seu grup demanarà que també comparegui el conseller d'Empresa, Felip Puig, "perquè expliqui el que sabia la seva conselleria dels negocis de la família Pujol, així com de les trames fetes amb diners públics".

"Creiem que no només és una herència sinó que pot haver molt més darrere", ha apuntat, abans d'advertir que a la CUP el que li preocupen més "són els encobridors, és a dir, les persones o institucions que estaven callant fins ara".

En canvi, des del grup de CiU, Jordi Turull ha rebutjat la petició de compareixença per entendre que on ha de donar explicacions Pujol és davant Hisenda i els jutjats, i després de recalcar que "l'important era prendre decisions amb rapidesa", ha recordat que l'expresident portava onze anys retirat.

"El que ha passat competeix a la seva vida privada i familiar ja que es tracta d'una herència i no cal barrejar les coses, -ha assenyalat- amb la qual cosa si no té res a veure amb l'acció de govern, el que no anem a participar és en 'fer llenya de l'arbre caigut".

Segons Turull, "el PP, la líder del qual, Alícia Sánchez-Camacho, es va negar a comparèixer davant el Parlament després d'acceptar 80.000 euros a canvi que es tanqués la investigació sobre el cas d'espionatge Método 3, no té credibilitat per demanar compareixences".