El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha citat a declarar el pròxim 15 de setembre en qualitat d'imputats el fill gran de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol Ferrusola (a les 10 del matí), i la seva dona, Mercè Gironès Riera (a les quatre de la tarda), en el marc de la instrucció del suposat cas de blanqueig de capitals i delicte contra la hisenda pública denunciat per l'exparella de Pujol Ferrusola, María Victòria Álvarez. En una interlocutòria que ha fet pública aquest dimarts, també ha enviat una comissió rogatòria a Andorra perquè li enviï els moviments bancaris del matrimoni. Ruz també cita com a testimoni per l'endemà l'exsòcia de l'esposa de Pujol, Cristina Isabel de Francisco.

Al seu escrit el jutge admet que actua fruit del comunicat autoinculpatori de l'expresident de la Generalitat, Jordi Pujol i Soley, que va admetre la setmana passada l'existència de fons a Andorra que, segons diu, pertanyien a la seva dona i fills.

A proposta de la fiscalia, Ruz ha decidit cursar la comissió rogatòria a Andorra perquè "no consta que Jordi Pujol Ferrusola hagi presentat cap declaració tributària especial que suposi la regularització dels fons que li podrien pertànyer".

Ho fa, a més, basant-se en la denúncia de l'exparella de Pujol Ferrusola, Maria Victòria Álvarez, que va explicar al jutge els moviments de diners i l'existència de fons a Andorra, i que va posar de manifest fets, que, segons Ruz, podrien ser delictes contra Hisenda.

A la comissió rogatòria que ha enviat a Andorra, el jutge reclama a aquest país que li faci arribar tota la documentació o informació que tingui a disposició de la Banca Privada d'Andorra, de productes bancaris i de fons dels què hagin estat beneficiaris els dos imputats o les cinc societats mercantils que consten a la investigació.

32 milions d'euros en divises

Des d'aleshores, Ruz ha rebut diversos informes d'Hisenda que recullen el moviment de divises que ha fet el matrimoni durant vuit anys, i que superen, segons el jutge, els 32 milions d'euros. Els informes també recullen la documentació bancària requerida durant aquests mesos.

Ruz va obrir la investigació sobre el fill gran de Jordi Pujol el desembre del 2012 fruit de les declaracions que Javier de la Rosa i Maria Victòria Álvarez havien fet a la Unitat de Delictes Econòmics i Fiscals (UDEF). Álvarez havia explicat que Pujol havia transportat en cotxe "importants quantitats de divers en efectiu" des d'Andorra a Madrid, passant per Lleida.

El jutge recorda que les primeres investigacions van tenir com a resultat la confirmació per part de l'Agència Tributària que Pujol Ferrusola no s'ha acollit a l'amnistia fiscal, i la constatació dels seus vincles amb cinc empreses que havien fet 118 moviments de tràfic de divises per un import de 32 milions d'euros entre 2004 i 2012.

Aquests moviments a nom de Inter Rosario Port Services, Iniciatives Marketing i Inversions, Iberoamericana de Business and Marketing, Projecte Marketing CAT i Active Translation s'havien fet a través del BBVA, Banco Mediolanum i Credit Suisse amb sortida o destinació a Andorra, Luxemburg, Croàcia, Argentina, Uruguai Suïssa, Estats Units, Mèxic, França, Illes Caiman, Regne Unit, Leichenstein i Gabon.

Ruz va demanar informació a les entitats bancàries que li enviessin el registre de moviments d'aquestes empreses i tota la informació de què disposessin de Pujol Ferrusola i la seva dona. També va demanar a Trànsit que aportés documentació sobre les transferències de cinc cotxes de luxe.

Blanqueig de capitals i delicte contra Hisenda

El jutge considera que els fets poden ser constitutius d'un delicte de blanqueig de capitals i d'un altre contra Hisenda. No descarta ampliar les delicts i demana de nou a l'Administració Tributària que requereixi documentació a altres empreses relacionades amb les de Pujol Ferrusola.

També envia una petició a Andorra perquè li faci arribar tots els moviments bancaris que el matrimoni, o les cinc empreses de les què és titular han fet en els últims temps. El requeriment a Andorra també inclou els préstec i hipoteques de Pujol Ferrusola, així com informació sobre caixes de seguretat, certificats de dipòsits, bons del Tresor, moviments a les targetes de crèdit i compres amb xecs bancaris, entre altres.

Investigació contra Oleguer Pujol Ferrusola

D'altra banda, la Fiscalia Anticorrupció de Madrid també ha obert diligències d'investigació contra un altre fill de l'expresident, Oleguer Pujol, per un suposat blanqueig massiu de capitals. Segons han informat diversos mitjans i han confirmat a l'ANC fonts del ministeri públic, s'investiguen operacions immobiliàries valorades en uns 3.000 milions d'euros i realitzades amb un complex entramat d'empreses amb seu a paradisos fiscals.

La Unitat de Delinqüència Econòmica i Fiscal (Udef) de la policia estatal va entregar a la fiscalia un informe segons el qual Oleguer Pujol comprava edificis mitjançant crèdits a empreses seves radicades en paradisos fiscals i que avalaven amb patrimoni sospitós. Amb els diners obtinguts comprava els edificis i els rellogava als mateixos venedors.

Una de les principals operacions va ser la compra per part d'una empresa de més de mil sucursals del Banco Santander, a més de la ciutat financera del mateix banc als afores de Madrid, el novembre del 2007, per més de 2.000 milions d'euros. L'empresa compradora estava presidida pel fill petit de l'expresident, cosa que els agents sospiten que podria haver servit per blanquejar diversos milions d'euros radicats a l'estranger.

L'operació es va realitzar gràcies a un crèdit sindicat que va atorgar el mateix Santander a l'única empresa propietària de l'empresa compradora, amb seu a Holanda i creada expressament per rebre el préstec. Però aquesta empresa que va rebre el crèdit de 1.900 milions va rebre préstecs de la seva pròpia filial i altres empreses, una d'elles amb capital a Luxemburg. El més sospitós és que l'empresa compradora quasi no tenia capital inicial, només uns 300.000 euros, i per avalar els crèdits rebuts va disposar d'un patrimoni sospitós a l'estranger.

D'altres operacions immobiliàries investigades són l'adquisició de tres seus històriques del grup multimèdia Prisa i oficines de Bankia, a més d'operacions a les Canàries, Melilla i Portugal.