30 de juliol de 2014
30.07.2014

Mas i Rajoy: dues posicions enfrontades amb voluntat de diàleg

El President català diu no plantejar-se cap alternativa a la votació i Rajoy manté que la consulta «no se celebrarà»

31.07.2014 | 18:44

La reunió d'ahir entre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el President de Catalunya, Artur Mas, va servir per deixar clar que, per part de l´Estat, no es permetrà la convocatòria d´un referèndum el proper 9 de novembre. Rajoy va insistir a Mas que «la consulta és il·legal» i que, per tant, «ni es pot celebrar ni se celebrarà». Així, Rajoy no va obrir cap tipus de porta de cara al novembre i va instar Mas a buscar una solució que no passi pel referèndum, tot posant a disposició una col·laboració «franca i lleial». Mas va assegurar que no té un «pla B», i que la seva opció és convocar una consulta «legal» que, a més, voldria «pactada».

Durant les gairebé dues hores i mitja que va durar la trobada, que es va celebrar al Palau de la Moncloa, Rajoy i Mas van intercanviar els seus punts de vista sobre la consulta i també van tractar altres assumptes. Després de la reunió, a través d´un comunicat, Rajoy va recordar que el seu Executiu no ha mogut fitxa en la qüestió de la consulta i que es manté en la línia «del que ja han expressat sobre la qüestió tant el Congrés com el Tribunal Constitucional».

D´aquesta manera, el president del govern espanyol va aprofitar la reunió per reiterar que el seu posicionament és el mateix que va comunicar públicament el 12 de desembre de l´any passat, un cop es va haver assabentat pels mitjans de comunicació de la intenció de convocar una consulta d´autodeterminació a Catalunya. A més, Rajoy va advertir ahir Mas que la «inestabilitat política podria suposar riscos a l´incipient procés de recuperació» econòmica i va afegir que s´ha de «preservar el clima de confiança»

En l´escrit que va distribuir el gabinet de comunicació de la presidència del govern espanyol, es va destacar que Rajoy mostra la seva disposició de mantenir una col·laboració en tots els aspectes que beneficiïn els ciutadans de Catalunya, des del «reconeixement de la seva contribució al progrés general d´Espanya».

Per la seva part, en la roda de premsa posterior a la reunió, Mas va remarcar que no té cap «pla B» i que només es planteja que es pugui votar sobre el futur de Catalunya, que és com, segons el seu parer, es trobarà una solució «estable» i «duradora» per al seu encaix a Espanya. El president de la Generalitat va afirmar que creu que ara «és clar que el conflicte està aquí» i, en aquest sentit, va opinar que «s´ha donat un pas endavant». Tot i això, va reconèixer que ahir va tornar a constatar que existeixen «visions molt diferents» en el moment d´afrontar-ho.

«Aquesta vegada, si no es fa a través de la consulta, no hi haurà una solució estable ni bona», va assegurar Mas, que va posar de manifest que si s´obstaculitza la consulta, es passarà a una altra «fase», sense concretar com seria aquesta fase, ni referir-se a l´eventualitat de convocar eleccions anticipades amb una intenció plebiscitària.

La solució no és el pacte fiscal

Quan el President de Catalunya va ser preguntat pels periodistes per la reunió que havia mantingut un parell d´anys enrere amb Mariano Rajoy, centrada en el Pacte Fiscal, Artur Mas va considerar ahir que ara aquest pacte «seria tremendament positiu», però que, alhora, «ja superat com a solució final» per al «conflicte polític, que ha de ser civilitzat, entre Catalunya i la resta de l´Estat». També va afegir: «només amb el pacte fiscal no sortim d'aquest punt en el qual estem».

Malgrat que Mas va manifestar que no disposa d´un «pla B», sí que va admetre que té la «impressió» que el cap de l´Executiu espanyol impugnarà la llei de consultes que tramita el Parlament de Catalunya. «No m´ha dit explícitament que la portarà al Constitucional, però a bon entenedor n´hi ha prou amb poques paraules», va afirmar ahir Mas després de la reunió amb Rajoy i fent referència a la convocatòria de la consulta. Tot i això, Mas va mantenir que convocarà la consulta del novembre «d´acord amb una llei catalana», encara que prioritzant l´acord amb l'Estat.

Així, davant aquest panorama, el President de la Generalitat va lamentar que l´Executiu de Rajoy no ofereixi «cap proposta alternativa» a la consulta, «més enllà de dir que no es pot fer perquè és il·legal». Va reconèixer que «hi ha un clima de diàleg obert» i que «ahir no era el final de res», i va instar l´estat a fer una proposta de tercera via.

Mas va aprofitar la trobada per presentar a Rajoy 23 propostes sobre diversos assumptes més enllà de la consulta. Per a Mas, és «absurd» que es trenquin els ponts en els quals es pot arribar a acords «si el diàleg continua obert». Així va presentar a Rajoy un document amb «propostes» relatives a l´economia, les finances públiques, les infraestructures, la sanitat o la llei de dependència, entre d´altres. Mas va precisar que no va anar a Madrid «amb una memòria de greuges, sinó amb un paquet de propostes»; i a «resoldre temes», no a queixar-se, malgrat que «motius de queixa els tenim tots», va dir.

Segons Moncloa, Rajoy es va comprometre a estudiar aquestes propostes «amb ànim constructiu». A més, el president espanyol va garantir la seva disposició a seguir col·laborant «francament i lleial» en tot allò que beneficiï els catalans; i va advocar per una cooperació més intensa en la consolidació i acceleració de la recuperació econòmica i la creació de llocs de treball. Rajoy va aprofitar per exposar dades sobre l´evolució de l´economia espanyola i per destacar el benefici per a les comunitats de mesures com el Fons de Liquidació Autonòmica i el Pla de Pagament a Proveïdors.

Interrupció de la Falange

Les joventuts de la Falange es van atribuir els crits de «Visca Espanya!» i de «Mas traïdor» que van obligar Artur Mas a interrompre durant uns instants la seva roda de premsa. Un membre de Falange va ser l´autor dels crits, proferits des de la planta baixa del centre cultural Blanquerna. Mas estava parlant al soterrani de l´edifici.

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook

Calendari laboral i escolar

Calendari laboral 2018 a Catalunya

Calendari Laboral 2018 a Catalunya

Aquí pots consultar tots els dies festius a Catalunya i el calendari escolar 2017/18