El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz ha conclòs la investigació de 45 dels més de cent imputats en el cas Gürtel, entre els quals hi ha l'extresorer del PP Luis Bárcenas, i ha apreciat indicis d'onze delictes perquè siguin jutjats per fets de la "primera època" de la trama, des del 1999 fins al 2005. El magistrat adopta aquesta decisió en un acte en què trosseja la causa per a l'eventual judici d'aquests 45 imputats per suposats delictes de prevaricació, suborn, tràfic d'influències, malversació, frau, blanqueig de capital, estafa, apropiació indeguda, falsedat documental i contra la Hisenda Pública i associació il·lícita en l'àmbit de la contractació.

Entre els imputats als quals afecta aquest acte hi ha polítics i familiars, empresaris i membres de la trama. A més de Bárcenas i la seva dona, Rosalía Iglesias, i els altres dos extresorers del PP Ángel Sanchis i Álvaro Lapuerta, hi ha els exalcaldes del PP de Majadahonda (Guillermo Ortega) i de Pozuelo (Jesús Sepúlveda); l'exconseller i parlamentari autonòmic de Madrid Alberto López Viejo; l'exdiputat Jesús Merino; l'exregidor d'Estepona (Màlaga) Ricardo Galeote; i l'exedil de Majadahonda (Madrid) José Luis Peñas. Així mateix, ha imputat altres presumptes membres de la trama, com Francisco Correa, Pablo Crespo, Álvaro Pérez, José Luis Izquierdo, Isabel Jordán, Iván Yáñez, Luis de Miguel i Jacobo Gordon.

En l'acte, el jutge, a més, ofereix accions als ajuntaments de Madrid i de les localitats madrilenyes de Majadahonda i Pozuelo pels possibles perjudicis soferts i ho posa en coneixement del PP per tal d'informar-lo del seu dret a personar-se com partícip a títol lucratiu. El jutge explica, en relació amb els fets vinculats a Jesús Sepúlveda i Guillermo Ortega, que amb la seva actuació van poder generar un il·lícit benefici per a la formació política xifrat en 236.864 euros.

El jutge Pablo Ruz obre peça separada per a l'eventual enjudiciament de 45 imputats, dels quals 21 s'asseurien una sola vegada a la banqueta pels fets de la peça que ara es desglossa. Les altres 24 persones segueixen com a imputades en la causa principal o en les peces separades que es van obrir en moments anteriors.

Els fets investigats en aquesta peça que es donen per conclosos afecten els primers set anys de la trama, encara que el jutge assenyala que van actuar durant una dècada, i a operacions a Castella i Lleó, la Comunitat de Madrid i Estepona.

El magistrat relata tota una operativa desenvolupada en aquests municipis pels 45 imputats per aconseguir adjudicacions il·lícites per a les seves empreses mitjançant un entramat de societats a través de les quals es canalitzaven els dons i pagaments de comissions i a proveïdors a través d'un sistema de facturació falsa.

Facturació irreal

L'acte afegeix que a través de societats creades al llarg d'aquests anys es permetia la facturació irreal entre elles, encobrien les comissions cobrades pels imputats, es facilitava la concessió irregular de contractes públics, adjudicacions de diferents obres i s'ocultava a les autoritats i la Hisenda aquests beneficis il·lícits.