El PSOE veu la reunió d'avui entre els presidents dels Governs central i català com "la crònica d'un fracàs anunciat" i afirma que no permetrà "jocs de cartes amb dos jugadors" si Mariano Rajoy i Artur Mas intenten negociar acords sobre finançament i balances fiscals.

El secretari de Política Federal del PSOE, Antonio Pradas, s'ha referit així a la reunió Rajoy-Mas, de la que ha comentat que "s'han complert les pitjors expectatives", i reitera la proposta socialista de reforma de la Constitució "que avança cap al model federal".

"Per mantenir les mateixes posicions que van mantenir els dos al desembre del 2013 bé ens podien haver estalviat tenir a la societat pendent d'una reunió que no ha tingut cap tipus de conseqüència", ha destacat en conferència de premsa.

Considera "irresponsable" que hagi estat la representant del PP a Catalunya la que revelés el contingut de la reunió, "fins i tot abans que el mateix Govern emetés un comunicat sobre el contingut de la mateixa", i creu que això "poc diu de la responsabilitat política del PP".

Pradas entén que aquesta és "una de les accions irresponsables més que va en camí de retroalimentar aquestes dues forces que estan enfrontades en aquest xoc de trens que són el nacionalisme espanyol centralista amb el nacionalisme català".

Al PSOE li crida l'atenció que es parlés de finançament i balances fiscals i adverteix que no permetran "joc de cartes amb només dos jugadors, especialment en un moment en què està convocat per demà la reunió del Consell de Política Fiscal i Financera".

En aquest sentit, ha recordat que la majoria de comunitats autònomes estan reclamant canvis en el model de finançament "per poder sostenir l'estat del benestar, per poder mantenir els serveis que es presten als ciutadans".

Destaca "que es tractaria de jugar amb avantatge per part d'una comunitat autònoma si no estan a l'escenari de joc totes les comunitats autònomes" i espera "que no s'hagi avançat res fora d'aquesta reunió en la qual legítimament tots puguin expressar quals són les aspiracions de cadascuna de les comunitats autònomes".

També ha al·ludit a que el PP, "lluny de buscar el consens, el que va fer la setmana passada va ser enfrontar a unes comunitats amb altres publicant les balances fiscals en un moment tan delicat com aquest", en el que anava a produir-se una reunió entre els representants dels Govern català i central.

Respecte a la proposta del PSOE d'avançar cap a un model federal, advoca per "garantir la igualtat d'oportunitats de tots els espanyols visquin on visquin, però amb un reconeixement de la diversitat que el nostre país recull" i que veu com "un potencial de riquesa i desenvolupament de cadascuna de les nostres comunitats".