El PSC va presentar ahir al Parlament una proposició de llei per impulsar la creació d'una comissió al Congrés dels Diputats que estudiï una reforma constitucional federal i de "regeneració democràtica".

El líder del PSC, Miquel Iceta, va explicar que la seva intenció és que aquesta comissió estigui formada per representants autonòmics, diputats i experts en matèria constitucional i que, són conscients que "és un procés polític institucional de gran amplitud".

"No és un tema ni d'una setmana ni d'uns pocs mesos", va afirmar el primer secretari socialista, que va assegurar que, la intenció del seu partit és "la de demostrar que el federalisme no és una via morta i que existeixen mecanismes institucionals que ho poden fer practicable".

També Iceta va afegir que "aquesta és una reforma que no pot quedar en termes territorials, sinó que ha d'anar acompanyada d'una regeneració democràtica i estar asseguda sobre les bases de la societat del benestar".

D'aquesta manera, en l'exposició de motius de la proposta el PSC posa com a exemple les constitucions de països com Estats Units, Alemanya o Canadà, i insta a que es reconegui la "pluralitat nacional de la nació espanyola" sobre la base del principi d'"unió des del respecte a la diversitat".