La reunió que han celebrat avui el president del Govern, Mariano Rajoy, i el de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, és la cinquena que mantenen els dos dirigents en el Palau de la Moncloa, de les que tres es van anunciar prèviament i les dues restants es van celebrar en secret.

La primera reunió va tenir lloc l'1 de febrer del 2012, amb les reformes davant la crisi com tema central. Va ser, a més, l'única vegada en la qual el president de la Generalitat va comparèixer davant els mitjans de comunicació en el Palau de la Moncloa.

El president català va garantir al cap de l'Executiu la seva disposició a col·laborar "bé i a fons" en les reformes, com la laboral, i va advertir que era impossible que Espanya complís l'objectiu de dèficit fixat per a 2012.

Els dos dirigents van coincidir que les reformes i les polítiques d'austeritat per reduir el dèficit públic eren "imprescindibles", i havien d'anar acompanyades per mesures d'estímul i creixement econòmic.

Mas va plantejar a Rajoy avançar en l'autogovern i un pacte fiscal, que permetés a Catalunya dotar-se d'un model de finançament similar al concert econòmic, una qüestió "fonamental" per al seu Govern durant aquella legislatura.

Rajoy es va limitar a escoltar-lo, segons Mas, que va assumir que no estava entre les prioritats immediates del Govern central.

La segona reunió va tenir lloc el 30 d'abril del 2012. Rajoy i Mas es van reunir en secret a Moncloa per abordar la situació econòmica del país, tres dies abans de la cimera del Banc Central Europeu a Barcelona.

La reunió, que es va conèixer gairebé un mes després, es va centrar en els Pressupostos, el paper de la UE en la recerca d'una sortida a la crisi i el problema del dèficit autonòmic. Mas va plantejar a més la reclamació del pacte fiscal.

El 20 de setembre del 2012 el president del Govern i el de la Generalitat es van reunir durant dues hores a Moncloa al mig del debat sobiranista i després de la multitudinària manifestació independentista de la Diada.

La reunió va tenir com tema central la proposta catalana de pacte fiscal i va posar de manifest la distància que separa els plantejaments dels dos dirigents.

Rajoy va oferir a Mas la col·laboració "franca i lleial" i va garantir que revisaria el model de finançament autonòmic, però es va oposar a la seva proposta de pacte fiscal perquè va considerar que no era compatible amb la Constitució.

Artur Mas, en una compareixença al centre cultural Blanquerna, seu del Govern a Madrid, va confirmar que Rajoy li va dir que "no havia marge per negociar un pacte fiscal" especial per a Catalunya i va considerar que l'Executiu va desaprofitar "una oportunitat històrica".

El 27 de març del 2013 es va fer pública una nova reunió secreta entre Rajoy i Mas celebrada en el Palau de la Moncloa durant aquella setmana.

Va ser la primera entrevista entre tots dos després que Mas fora investit de nou com a president de la Generalitat catalana. Van coincidir a l'hora de mantenir els compromisos contra el dèficit, encara que van evidenciar que no hi havia cap acostament al voltant al debat sobre el futur de Catalunya.

Des d'aquella cimera, els dos dirigents han coincidit en una sèrie d'actes tant a Madrid com a Catalunya, fins a la reunió que han mantingut avui a la Moncloa, que es produeix uns dies després de la conversa telefònica que van mantenir l'11 de juliol.