El Jutjat d'Instrucció 1 de Pamplona investiga amb l'ajuda de la Policia Foral l'ús dels diners que es va concedir a la fundació Equidem Equitat i Ocupació per a cursos de formació, causa en la qual figura com a acusat l'exdirector general d'Ocupació de la Generalitat de la Generalitat Lluís Gavaldà.

Gavaldà, que militava a UDC, va ser condemnat per l'Audiència de Barcelona el gener del 2013 al costat del seu germà Vicenç, l'empresari andorrà Fidel Pallerols i també l'exmilitant d'Unió Santiago Vallvé, pel denominat cas Treball.

Per aquest cas l'Audiència de Barcelona va condemnar com a responsable civil subsidiària UDC després de constatar que hi va haver "aportacions directes al partit", pel que va haver de tornar, de forma solidària amb la resta de processats, els 385.000 euros desviats de subvencions públiques per la trama de l'anomenat cas Pallerols.

Ara fa tres setmanes, el consell de ministres va denegar l'indult que havia sol·licitat Gavaldà.

Fonts del Tribunal Superior de Justícia de Navarra (TSJN) van informar ahir que el jutjat pamplonès ha obert una causa per investigar el destí dels 35.000 euros que el Servei Navarrès d'Ocupació va concedir a Equidem per tal de realitzar diferents cursos de formació.

Aquesta quantitat forma part del total de la partida que el Servei Navarrès -que no s'ha personat en aquesta causa- va concedir a Equidem, que va ascendir a 75.000 euros.

Estafa i falsedat documental

El cas està sent investigat per la Policia Foral, que aprecia en la conducta de Lluís Gavaldà els presumptes delictes d'estafa, crim organitzat i falsedat documental.

Per aquest cas han prestat declaració fins al moment al jutjat de Pamplona una secretària d'Equidem i una segona persona que feia de contacte entre aquesta fundació i el Servei Navarrès d'Ocupació.

Equidem, amb seu a Barcelona, es publicita en la seva pàgina web com una fundació amb experiència en cursos de formació, i que ha treballat en projectes amb els governs d'Andalusia, Galícia, Castella i Lleó, Extremadura, Madrid, Canàries, Astúries, València, Catalunya, i les Balears, així com amb patronals catalanes i de Pontevedra, a més d'amb la Cambra de Comerç de Lugo.