La reunió d'ahir entre el president del govern espanyol, Mariano Rajoy, i el President de Catalunya, Artur Mas, va servir per deixar clar que, per part de l'Estat, no es permetrà la convocatòria d'un referèndum el proper 9 de novembre. Rajoy va insistir a Mas que "la consulta és il·legal" i que, per tant, "ni es pot celebrar ni se celebrarà". Així, Rajoy no va obrir cap tipus de porta de cara al novembre i va instar Mas a buscar una solució que no passi pel referèndum, tot posant a disposició una col·laboració "franca i lleial". Mas va assegurar que no té un "pla B", i que la seva opció és convocar una consulta "legal" que, a més, voldria "pactada".

Durant les gairebé dues hores i mitja que va durar la trobada, que es va celebrar al Palau de la Moncloa, Rajoy i Mas van intercanviar els seus punts de vista sobre la consulta i també van tractar altres assumptes. Després de la reunió, a través d'un comunicat, Rajoy va recordar que el seu Executiu no ha mogut fitxa en la qüestió de la consulta i que es manté en la línia "del que ja han expressat sobre la qüestió tant el Congrés com el Tribunal Constitucional".

D'aquesta manera, el president del govern espanyol va aprofitar la reunió per reiterar que el seu posicionament és el mateix que va comunicar públicament el 12 de desembre de l'any passat, un cop es va haver assabentat pels mitjans de comunicació de la intenció de convocar una consulta d'autodeterminació a Catalunya. A més, Rajoy va advertir ahir Mas que la "inestabilitat política podria suposar riscos a l'incipient procés de recuperació" econòmica i va afegir que s'ha de "preservar el clima de confiança"