El líder d'Unió Democràtica de Catalunya, Josep Antoni Duran i Lleida, ha volgut trencar amb les especulacions sobre el seu futur tot assegurant que "mai" deixarà Unió i que no té cap intenció de crear una altra formació política. "Des dels 22 anys que milito a UDC i mai militaré en una altre partit", ha assenyalat durant el seu parlament en el tradicional esmorzar d'estiu que el partit ha fet a Llofriu, al Baix Empordà. En aquest sentit, Duran i Lleida ha afirmat que ja han iniciat els contactes amb el món empresarial, social i universitari per poder formar un nou moviment polític que permeti recuperar l'espai de centre a Catalunya. El nou moviment es presentarà a finals de novembre en unes jornades.

Des d'un principi, Duran i Lleida ha volgut deixar de banda els rumors que s'havien publicat en diversos mitjans de comunicació sobre la possibilitat que el líder d'Unió tingués previst deixar el partit i fundar-ne un de nou. "Duran no deixa Unió i no la deixarà mai", ha assegurat de forma contundent davant del centenar de militants i membres del partit que s'han reunit aquest dissabte en el tradicional esmorzar d'estiu que fa cada any el partit al Baix Empordà.

Enrico Letta està passant uns dies a la casa de Duran i Lleida a Begur

Aquest cop, la celebració s'ha realitzat al nucli poblacional de Llofriu, a tocar de Palafrugell, i ha comptat amb l'assistència del president del Consell Nacional d'Unió i conseller d'Interior, Ramon Espadaler, la vicepresidenta executiva de Relacions Institucionals i vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, el president de la intercomarcal de Girona, Joan Cañada, o el secretari d'Organització del partit, Benet Maimí. Fins i tot ha comptat amb la presència de l'exprimer ministre italià, Enrico Letta. Segons ha pogut saber l'ACN, l'exprimer ministre italià manté una bona relació amb Duran i Lleida i està passant aquests dies de vacances amb els seus fills a la casa que Duran té a Begur.

Ha estat en aquest entorn que Duran i Lleida ha volgut fer una valoració extensa sobre els temes més candents de l'actualitat política catalana. D'una banda, ha reafirmat que "ja ha dit" tot el que havia de dir sobre l'afer Pujol. "El temps i el futur diran el que hagi de dir i no som nosaltres qui hem de fer de jutges", ha assenyalat. En aquest sentit, Duran i Lleida ha tornat a insistir que s'equivoquen els que pensen que la confessió de l'expresident Pujol "no afectarà" o "afectarà molt" el procés sobiranista.

"No deixaré mai Unió"

Enllaçant aquest tema amb el seu futur personal, Duran ha volgut deixar clar que treballarà pel futur d'UDC que, segons el líder del partit, "és molt gran". "Si no vaig acceptar la fusió d'Unió amb Convergència durant l'època de l'expresident Pujol, menys ho faré ara", ha insistit. Entremig dels aplaudiments dels assistents, Duran ha volgut aclarir que veu "legítim" que una persona pugui canviar de formació política al llarg de la seva vida però que ell "no ho farà".

Tot i aquesta defensa aferrissada d'UDC, Duran també ha volgut fer autocrítica tot assenyalant que els partits actuals "han tocat sostre". "La gent està molt lluny de nosaltres, senten que no arribem i que no donem solucions als seus problemes; es tracta d'una crisi política profunda", ha explicat. "Qui no ho vulgui veure no té futur", ha afegit.

Segons Duran, la ciutadania no està d'acord amb les maneres actuals de fer política i troba que els partits tenen una gran falta de sensibilitat social. Per tots aquests motius, Duran i Lleida ha assenyalat que la formació ja ha començat a contactar amb el món empresarial, universitari, social i, fins i tot, de les parròquies, per crear un nou moviment polític per recuperar la centralitat a Catalunya. "En aquest espai aposten persones des de tots els sectors de la societat, tant polítics com altres àmbits", ha explicat. L'objectiu d'aquest nou moviment és trobar "noves maneres de fer política" i, en principi, està previst es facin unes "conferències o jornades" a finals de novembre per acabar de perfilar i ultimar les característiques del moviment. "Es tracta d'una comissió d'enllaç amb membres de l'àmbit social, cristià, empresaris, de les barriades i de tots els sectors per bastir una alternativa, donar una resposta i perquè Catalunya torni al centre", ha insistit.

"Una reflexió política, cal buscar el centre, hi ha gent que amb el canvi de centre que hi ha hagut es sent orfe", ha assenyalat Duran i Lleida. El líder d'Unió ha volgut deixar clar que el nou moviment en cap cas va en contra de Convergència Democràtica de Catalunya. Tot al contrari, segons Duran busca reforçar UDC i CiU. A més, ha deixat la porta oberta de cara al futur del nou moviment tot explicant que podria articular-se electoralment de cara a les properes municipals o en un futur. De fet, el líder d'UDC també ha volgut posar especial èmfasis en aquest aspecte. "Hem de treballar per les municipals, espero que aquestes vacances us serveixin per descansar i agafar energia", ha comentat.

En aquesta mateixa línia s'ha expressat el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, qui h afirmat que es preveu "una tardor transcendent". Al mateix temps ha assegurat que tornant de vacances, la Generalitat es posarà a treballar per aconseguir el marc legal per poder realitzar la consulta. En aquest sentit, Duran ha a Rajoy que deixi de negar la possibilitat de realitzar el referèndum. "Li demano a Rajoy, tal i com ell va fer-me a mi, que tingui més imaginació per poder tractar el tema de la consulta", ha conclòs.