Els hotelers esperen que després de la tempesta arribi la calma. El sector ha patit les conseqüències del mal temps del mes de juliol i hi ha hagut més de la meitat de les habitacions buides. L'ocupació ha estat del voltant del 40 %. La situació no alarma el sector, ja que l'any passat va registrar unes dades d'ocupació hotelera molt similars. Són males notícies, però, perquè els hotelers pensaven notar aquest estiu els primers símptomes de recuperació econòmica. No ha estat possible, i ho atribueixen a les tempestes, que en algunes localitats de la meitat nord de la Catalunya Central -on es concentra el sector turístic de la regió- són gairebé diàries. Esperen remuntar al mes d'agost per acabar amb unes xifres d'ocupació semblants a les de l'any passat, del voltant del 70%.

No a totes les comarques hi ha el mateix estat d'ànim. Els hoteleres de la Cerdanya, el Berguedà i el Solsonès són els que es queixen més que les tempestes estiuenques els ha fet la guitza i no han pogut millorar les xifres. "Quan encara falta tenir el percentatge exacte del mes de juliol, diria que ens situem una mica per sota de l'any passat", indica el president de l'Associació d'Hotelers de la Cerdanya, Jaume Adserà. La presència del turista provinent del mateix estat espanyol no acaba d'arrencar. Sí que es nota un augment de visitants d'altres països. Els hotelers, de fet, indiquen que davant la caiguda del mercat estatal, des que hi ha la crisi econòmica, s'ha de potenciar l'arribada d'estrangers a les comarques de muntanya de la Catalunya Central. "Aquest estiu està resultant massa tranquil. A causa de les tempestes, l'ocupació no està sent gaire animada", afirma Toni Barat, president de l'Associació d'Hostaleria i Turisme del Berguedà.

Al Solsonès tampoc no estan per tirar coets. La presidenta del Gremi d'Hostaleria, Sandra Barrachina, assegura que el factor clau és el temps. "Notàvem una millora fins a arribar l'estiu", indica.