La situació d'inseguretat a Líbia, on milícies rivals s'enfronten a Trípoli i Bengasi des de fa setmanes, ha portat la preocupació dels seus veïns àrabs i, en particular, de Tunísia, que tem una nova onada de refugiats. El tràfic de persones i vehicles en el principal lloc fronterer entre Tunísia i Líbia es va veure ahir parcialment interromput a causa de l'afluència de milers de libis i ciutadans d'altres nacionalitats que fugen del país a causa dels enfrontaments entre milicians que van esclatar el 13 de juliol a la capital líbia.

Després d'un massiu intent d'irrompre en sòl tunisià, que va desembocar en uns enfrontaments amb les forces de la Policia i l'Exèrcit que han acudit a reforçar la seguretat a la zona, un agent de policia va resultar ferit en una cama per una "bala perduda" provinent del costat libi.

El president tunisià, Monsef Marzuki, s'ha posat en contacte amb el president del Parlament bibi, Nuri Abu Sahmin, que li ha mostrat el seu compromís de mantenir la seguretat en els passos fronterers comuns. Dimecres passat, el ministre d'Afers exteriors tunisià, Monyi Hamdi, va advertir que el seu país podria tancar les fronteres amb Líbia en cas d'una gran onada de refugiats. El ministre va declarar que "no pot repetir-se el període ni l'escenari que el país va viure amb l'afluència massiva de milers de refugiats que van fugir dels violents enfrontaments" ocorreguts a Líbia el 2011.

L'aixecament popular armat esclatat a Líbia al febrer d'aquell any i que va desembocar en la caiguda del règim del dictador Muamar al-Gadafi, va empènyer a desenes de milers de persones a fugir cap als països veïns, especialment cap a Tunísia, on es van aixecar diversos campaments per donar recer als refugiats. Els actuals enfrontaments a Trípoli, on milícies de la ciutat de Misrata, a l'est de la capital, van llançar una ofensiva per arrabassar el control de l'aeroport internacional a les milícies de Zintan, localitat situada al sud-oest de la capital, han tornat a despertar les pors de les autoritats de Tunísia.