La "corrupció política" està en l'origen de la fortuna acumulada, amb els anys, per Jordi Pujol Ferrusola, primogènit de l'expresident de la Generalitat. Són les conclusions d'un informe elaborat pel Cos Nacional de Policia que aporta noves dades sobre les presumptes irregularitats en els negocis de Jordi Pujol fill. El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz l'investiga des de fa més d'un any, després de la denúncia presentada per la seva exnòvia Victoria Álvarez. Entre aquestes investigacions, dues fan referència a negocis que s'haurien fet a les comarques gironines.

L'operació sota sospita és un pelotazo, aquesta vegada, de tipus immobiliari, segons la policia. El Grup de Blanqueig adscrit a la recerca que segueix el Jutjat d'Instrucció número 5 de l'Audiència Nacional contra el clan català ha descobert que un dels contractistes d'obra pública de la Generalitat, Aglomerats Girona, especialitzat en la construcció de ponts i carreteres, va adquirir el juliol del 2006 dues parcel·les rústiques a Palamós al matrimoni format pel fill de l'expresident autonòmic català i Mercè Gironés per un import conjunt de 4.808.096 euros,.

L'operació va ser tancada, sobre el paper, per Mercè Gironès, encara que l'informe insisteix que l'"autor intel·lectual" va ser Pujol Ferrusola. Segons informava El País, el 2002, Gironés va comprar dues finques a Palamós: una de rústica, amb fruiteres; i una altra porció de terreny, per un total de 217.000 euros. Quatre anys més tard, la dona va vendre aquestes finques, però per un valor molt superior: 4,8 milions d'euros. Un benefici de més de 4,5 milions d'euros. Els terrenys van ser comprats per la mercantil Promopalamós.

La policia es pregunta com és possible que el preu pugés tant i en tan poc temps. Per als agents només s'explica per "un canvi en la qualificació d'ús del sòl". L'informe cita la web de l'Ajuntament de Palamós, en la qual s'anunciava la transformació del sòl rústic no urbanitzable a sòl urbanitzable. El canvi de planificació es va aprovar, efectivament, al juny del 2006, un mes després de la venda del matrimoni Pujol-Gironés.

L'alcaldessa de Palamós, Teresa Ferrés (PSC), va explicar que abans del 2003, quan ella va arribar a l'alcaldia, ja s'estava parlant de canviar el Pla General de Palamós. Va ser amb Jordi Pallí (CiU), quan van començar els treballs d'estudi, però el procediment es va allargar fins ben entrat el 2006. Ferrés, alcaldessa des de fa 11 anys, assegura que "es va allargar perquè es va buscar el consens entre tots els grups". Tanmateix concreta que "al llarg del 2006 ja s'havia parlat molt que aquella zona seria urbanitzable perquè era un dels pocs llocs cap on podia créixer el poble".

El jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz investiga aquesta operació detectada per la UDEF. La Policia sospita que es tracta del pagament d'una altra comissió encoberta al primogènit de l'expresident català.

Es tracta de dos terrenys, un de 1.500 metres quadrats i un altre de 8.000 metres quadrats, enclavats en el nucli urbà, a la zona denominada Pla de Sant Joan, i que no van disposar de l'autorització final per part del consistori de Palamós per ser edificats fins a octubre del 2008. Aquests solars es troben situats entre dos plans parcials desenvolupats i en el moment de l'operació encara no s'havia aprovat definitivament el desenvolupament urbanístic, sobre la qual pesava només una aprovació inicial.

Precisament per la seva condició de no urbanitzables, la Udef ressalta l'alt preu abonat per Aglomerats Girona. El pagament es va realitzar davant notari per part d'Aglomerats Girona a l'esposa de Pujol Ferrusola a través d'una de les filials del fabricador de material asfàltic, Promopalamos. Una entitat que, tal com indiquen els investigadors, no disposava d'"activitat o actius amb els quals fer front al pagament d'aquesta quantitat". Per això, el jutjat ha requerit "els justificants dels mitjans de pagament" de les parcel·les. Malgrat que la intenció inicial de l'empresa era desenvolupar una promoció de 80 habitatges, que tenia previst vendre per uns 240.000 euros cadascuna, els solars es troben encara sense edificar a causa de les dificultats per aconseguir finançament bancari amb les quals s'ha topat l'empresa.

Després de ser informat d'aquesta compravenda, el jutge Ruz ha sol·licitat, amb el suport de la Fiscalia Anticorrupció, a l'empresa catalana que expliqui la transacció a través d'algun dels seus representants.