França, Gran Bretanya i Alemanya, protagonistes enfrontats a la Primera Guerra Mundial, van escenificar ahir la reconciliació del continent europeu en la commemoració del centenari de l'inici de la Gran Guerra. En una cerimònia centrada en el record i la reconciliació al Monument Interaliat de Cointe, a la qual van assistir desenes de caps d'Estat i de Govern, entre ells el rei Felip VI d'Espanya, el rei Felip dels belgues va assenyalar que la guerra "va acabar unint a tots els nostres pobles en el sofriment".

"Aquesta commemoració és indispensable per construir millor el futur", va dir, i va afirmar que la pau "no només és l'absència de guerra, és més que això. Per ser duradora ha de reposar en un projecte comú". "L'Europa pacificada, unificada, democràtica que els nostres avis somiaven, la tenim avui. Seguim millorant", va emfatitzar.

El president francès, François Hollande, va recordar als soldats francesos que van morir fa cent anys a Bèlgica, que va esdevenir "un dels primers camps de batalla de la Gran Guerra" en violar l'Exèrcit alemany seva neutralitat en el conflicte. "No oblido que en aquest moment la població civil va pagar un pesat tribut a l'heroisme dels soldats" en un mes d'agost de 1914 que va ser "particularment mortífer", va dir el president francès, que també va destacar que en una altra ciutat belga, Ypres, es van utilitzar armes químiques.

"Bèlgica pot comptar amb el reconeixement etern de França", va assenyalar Hollande, alhora que va recordar que altres conflictes com els de l'Iraq, Síria o Gaza segueixen desestabilitzant el món, enfrontaments sobre els quals va demanar "assumir les nostres responsabilitats" i no "simplement evocar el culte de la memòria". Per la seva banda, el president alemany, Joachim Gauck, va dir que "res podia justificar" la invasió iniciada pel seu país el 1914 ni l'"horror" que suscitaven els atacs.

En particular es va referir a l'episodi de la destrucció de la cèlebre biblioteca de Lovaina a mans de les forces alemanyes, que "va desencadenar la consternació" per aquell temps entre els mateixos intel·lectuals alemanys, un tipus d'actes que encara "avui ens omplen de vergonya".

Gauck va destacar que "representants del món sencer commemorem als caiguts", dels quals "honrarem sempre la seva memòria". Va afirmar que "vivim ja des de fa temps en una Europa de pau", en la construcció Bèlgica ha ocupat "un lloc perfecte".