El president del PSC, Àngel Ros, creu que si no hi ha consulta sobiranista el 9-N la "frustració" que preveu que sorgeixi a Catalunya "pot portar al populisme" i que "les respostes emocionals dominin les racionals", pel que insta el govern a "moure fitxa" ràpid o ni tan sols una reforma federal servirà de sortida. Segons ha afirmat Ros en una entrevista a Efe, "administrar el dia 10" de novembre pot ser complicat "si, com sembla, no hi ha consulta o referèndum el dia 9" sobre si els catalans desitgen o no la independència.

Ha advertit que "administrar una frustració és molt difícil i sol portar al populisme, i aquest últim no és sostenible en el temps". "No acuso ningú de populista -ha matisat- simplement dic que, quan una gran majoria de la població se sent frustrada, és molt procliu a caure en el terreny dels populismes, i llavors les sortides racionals són molt difícils quan dominen les respostes emocionals".

Segons Ros, elegit president del PSC el 19 de juliol, "el discurs federal té el problema davant de l'independentista que el primer és racional i cartesià, mentre que el segon és purament emocional" i "les emocions tendeixen a sobreposar-se" quan hi ha frustració.