El coordinador general de CDC, Josep Rull, ha afirmat que "no entén" el projecte de renovació que planteja el líder d'Unió, Josep Antoni Duran i Lleida, per aglutinar el vot de centre. "No ho entenem -ha afirmat-, però necessitem asseure'ns i parlar-ho més a fons", de manera que CDC es reunirà de forma immediata amb el també dirigent d'Unió i secretari general de CiU, Ramon Espadaler.

Sobre el vot en la consulta, el número dos de CDC precisa que si els democratacristians aposten per un sí-sí o per un sí-llibertat de vot, llavors la federació pot mantenir els seus vincles, mentre que si opta per un sí-no aleshores això seria "complicat de gestionar" perquè "davant un repte tan transcendent, CiU hauria de tenir una posició diguem que mínimament compactada o cohesionada".

"Amb un sí-sí o amb un sí-llibertat de vot creiem que hi ha prou recorregut per seguir enfortint el projecte de CiU", ha puntualitzat Josep Rull.

El vicesecretari general d'UDC, Antoni Font, ha contestat a Rull demanant-li "respecte" per al seu partit i li ha recordat que la recerca de la centralitat que es proposa Josep Antoni Duran i Lleida té per objectiu "recuperar el terreny perdut" per CiU.

Font ha remarcat també que Unió decidirà el seu vot en l'eventual consulta d'autodeterminació de forma sobirana i no en funció de la "comoditat" de Convergència Democràtica. "Josep Rull no ha de patir el més mínim perquè no entengui el projecte que promou Unió a la recerca de la centralitat, ja que l'únic que persegueix és recuperar el terreny que ha perdut CIU", ha subratllat Font.

D'altra banda, el coordinador general de CDC ha negat la interpretació feta per la número dos del PP, María Dolores de Cospedal, segons la qual el President de la Generalitat, Artur Mas, podria estar buscant una alternativa política a la consulta.

"Els forts pacten, els febles imposen -ha indicat Josep Rull-. Londres és forta i pacta una consulta, perquè no li fa por que es voti i creu que pot guanyar, mentre que Madrid és feble des d'aquesta perspectiva. El Madrid polític, diguem-ho, té por de posar les urnes justament perquè té por de perdre", ha afegit Rull.