El President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, va afirmar ahir que Catalunya necessita "força de caràcter" i "fortalesa psicològica" per superar esculls i "proves" tan importants com la que suposa l'esclat del cas Jordi Pujol. En contra del que havia assegurat fa dues setmanes, quan va qualificar la confessió de la família Pujol-Ferrusola com un afer privat, ahir va considerar que aquest cas -que deriva de la confessió de l'expresident de Catalunya del patrimoni personal que tenia ocult fora d'Espanya- podria afectar el projecte sobiranista català. Davant d'això, Mas es va mostrar convençut que els catalans podran fer front a tots els obstacles si demostren aquesta fortalesa.

"Estic convençut que Catalunya té aquesta fortalesa per superar els reptes que tenim al davant i que són decisius i transcendents", va manifestar Mas mentre responia les preguntes dels periodistes durant la conferència de balanç del curs polític que va tenir lloc després de la reunió del Govern. En aquesta línia, el President català va recordar que quan va iniciar l'actual legislatura ara fa més de dos anys ja va dir que "res serà fàcil, però que tot depèn de nosaltres" i es va reafirmar en aquesta opinió. De fet, va indicar que "de desafiaments i proves, en tindrem molts, les properes setmanes i mesos". En va augurar de fàcils, de difícils i de dolorosos i a "muntanyes".

Sobre el frau fiscal dels Pujol-Ferrusola, Mas va assegurar: "ningú sap amb certesa si [el cas Pujol] afectarà el procés català, però entra dins del càlcul de probabilitats". Respecte a les informacions que apunten a nous casos de corrupció que afectarien Catalunya, va expressar que el seu desig és que "no apareguin casos nous ni aquí ni a Espanya", on va recordar que també se n'han comptabilitzat diversos, "encara que ara se'n parli menys".

De tota manera, el cap de l'executiu català va recordar que en el passat ja es van crear comissions d'investigació al Parlament de Catalunya per analitzar possibles comissions per obres públiques "i no es va trobar res en concret". Sobre aquest àmbit, el President va assenyalar que el cas de la família Pujol està provocant molta "rumorologia", "especulacions" i "interpretacions" que, va dir, "no són noves". Per això, el President de la Generalitat va indicar: "és evident que el cas Pujol i dels membres de la seva família té un gran impacte, però Pujol fa ja més de 10 anys que no pren decisions rellevants, no només al Govern, sinó tampoc a CDC".

"No és negatiu"

Així mateix, Mas va destacar que "no és negatiu que surtin els casos" de corrupció, "perquè aquests vénen de molts anys enrere i forma part de la regeneració política". Pel que fa a la possibilitat de replantejar l'existència del Centre d'Estudis Jordi Pujol, que està creat per l'expresident català, Mas va assenyalar que no depèn del seu Govern i que la decisió sobre la seva continuïtat està en mans del mateix Pujol i del patronat d'aquesta institució.