El jutjat d'instrucció número 4 de Tarragona ha imputat Tomàs Bigorra, portaveu d'ERC a la Diputació de Tarragona i alcalde de Vilaplana, per un presumpte delicte de malversació de diners públics de l'ens supramunicipal.

Bigorra va assenyalar ahir que "a dia d'avui no tinc cap notificació de cap òrgan judicial en relació amb cap imputació. Desconec amb quins termes està redactada aquesta hipotètica imputació i de què se m'acusa i, per tant, no puc fer cap valoració".

Per contra, el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) va informar que "el Jutjat d'Instrucció número 4 de Tarragona ha obert les diligències prèvies contra el diputat d'Esquerra Republicana Tomàs Bigorra. El delicte que se li imputa és malversació de cabals públics" i el jutjat "ha sol·licitat documentació oficial a la Diputació de Tarragona". També el TSJC informa que "no està prevista la declaració de Tomàs Bigorra durant aquest mes d'agost".

El jutge ha iniciat el procés després que la Fiscalia hagués denunciat el diputat provincial republicà per l'ús dels diners que rebia ERC a la Diputació, uns 20.000 euros anuals, un cop el mateix partit va posar en coneixement de la Fiscalia els fets i aquesta va trobar indicis de delicte, segons publica Delcamp.cat. Va ser després d'un requeriment del Tribunal de Comptes a Esquerra el 2012 en el qual es demanaven explicacions sobre un pagament que constava efectuat al partit per la Diputació de Tarragona i que ERC no havia declarat en els comptes presentats, per una mica més de 20.000 euros, corresponent al 2008.

El secretari de finances d'ERC va encarregar a l'executiva regional del Camp de Tarragona que indagués a què corresponia l'ingrés. L'executiva regional va decidir iniciar una investigació interna i després de "reiterades peticions i evasives del diputat provincial", segons van declarar en seu judicial alguns dels membres, Bigorra els va explicar que la Diputació tenia una assignació econòmica per a cada grup polític i va mostrar una còpia de la justificació de l'import rebut pel grup polític d'Esquerra de la Diputació, aproximadament de 20.000 euros, corresponent a l'any 2008, validada per intervenció de la Diputació, i les despeses corresponien en la seva totalitat al concepte de despeses de representació -dinars i sopars-, amb fins a 166 factures diferents que justificava Bigorra a partir dels tiquets i factures que li lliuraven persones del partit.

Malgrat aquesta justificació, dels 20.000 euros que rebia com a avançament a principi de l'exercici, el diputat provincial va explicar que 5.000 euros els lliurava a l'executiva regional del Camp de Tarragona d'ERC i 5.000 més, a l'executiva regional de les Terres de l'Ebre.

Després, s'assignava una retribució mensual de 600 euros a ell mateix en concepte de "sobresou" pel càrrec de portaveu del grup d'Esquerra a la Diputació, i la resta, l'assignava, efectivament, a despeses de representació.

El reglament de la Diputació de Tarragona estableix que aquests fons en cap cas es poden destinar a despeses per a la remuneració del personal, ni per a indemnitzacions per assistència.

ERC ha assenyalat que no es tenia cap coneixement de l'existència d'aquesta aportació de la Diputació als grups polítics i, per la informació que disposa el partit, aquesta pràctica s'hauria dut a terme fins a l'any 2012.