Manos Limpias demanarà a la jutge de Barcelona que investiga l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol que, després de prendre-li declaració sobre l'origen del seu patrimoni, li retiri el passaport per impedir la seva sortida a l'estranger, ha assegurat a Efe el seu president, Miguel Bernard.

El sindicat de funcionaris té previst presentar el pròxim dia 13 al jutjat barceloní la querella contra Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, perquè s'investigui també si estan implicats en el suposat cobrament de comissions per l'adjudicació d'obra pública durant la seva etapa al capdavant del Govern català, de 1980 a 2003.

Manos Limpias ha reunit ja la fiança de 6.000 euros que la magistrada del Jutjat d'Instrucció número 31 de Barcelona ha imposat al col·lectiu per poder personar-se en la causa, i que constituirà el mateix dia en què present la querella, tal com ha reclamat la magistrada.

En la querella, el sindicat demanarà a la jutge que prengui declaració de forma immediata l'expresident Pujol i la seva dona.

Després de la declaració de tots dos, Manos Limpias demanarà mesures cautelars contra Pujol, entre elles la retirada del passaport per impedir que surti d'Espanya.

Malgrat això, Bernard ha explicat a Efe que també estan estudiant la possibilitat de demanar el seu ingrés a presó preventiva, encara que, en principi, gairebé es descarta de moment demanar aquesta mesura al poder resultar desproporcionada.

El passat 31 de juliol, el jutjat barceloní va admetre la denúncia presentada pel sindicat Manos Limpias en contra de Jordi Pujol, arran de la seva confessió que va ocultar una fortuna a l'estranger durant 34 anys, i contra la seva dona, Marta Ferrusola, com a còmplice.

Dilluns la magistrada va ordenar notificar expressament a l'expresident i a la seva dona la incoació de la denúncia presentada contra ells pel sindicat Manos Limpias perquè puguin defensar-se.

En el seu escrit, presentat als jutjats el passat 28 de juliol, Manos Limpias va denunciar a Pujol pels delictes de suborn, malversació, prevaricació, tràfic d'influències, delicte fiscal, falsedat en document públic i blanqueig de capitals, i a la seva dona com a còmplice i encobridora.

En el seu escrit, Manos Limpias apuntava a un informe del grup de la Policia Nacional contra delictes econòmics (UDEF) segons el qual durant l'etapa de govern de Pujol -que va estar entre 1980 i 2003 al capdavant de la Generalitat- es cobraven comissions del 4 % per a l'adjudicació d'obra pública, del que suposadament el 2,5 % anava per finançar a Convergència Democràtica de Catalunya (CDC) i l'altre 1,5 % a les butxaques de la família Pujol.

Manos Limpias recordava a més la denúncia pública que va fer al Parlament l'expresident de la Generalitat Pasqual Maragall, en el sentit que l'Executiu de Jordi Pujol cobrava comissions del 3 %: "Vostès tenen un problema que es diu 3 %", va deixar anar el 2005 el llavors president Maragall, dirigint-se a la bancada convergent.