El socialisme catalanista tindrà un nou partit. Dues organitzacions nascudes de l'escissió de militants del PSC, Avancem i Nova Esquerra Catalana (NeCat), preparen la seva fusió per crear unes noves sigles. Fins ara, havien signat un conveni de col·laboració per obrir la porta a conformar llistes electorals conjuntes en les municipals, però Avancem i NeCat han confirmat la seva voluntat de celebrar a la tardor un congrés fundacional que suposi la seva unió i la creació de la nova marca política conjunta. El procés està tan avançat que fins i tot fonts de les dues formacions donen per fet que l'encara diputat del grup del PSC i líder d'Avancem, Joan Ignasi Elena, podria liderar el nou partit.

El proper mes de novembre, Avancem i NeCat formaran part de les mateixes sigles electorals. Així ho han confirmat fonts de les dues organitzacions després que El Periódico hagi desvetllat els seus plans. Amb la mirada posada en les eleccions municipals de 2015, les dues organitzacions han decidit celebrar una assemblea de fusió enmig de l'efervescència política que suposarà el 9 de novembre i les conseqüències de la consulta o de la seva prohibició. Des que Avancem es constituís en organització pròpia al marge del PSC, les dues entitats han anat intensificant els contactes, que van arribar al seu punt màxim en signar un conveni de col·laboració per intentar tancar llistes electorals conjuntes als ajuntaments.

Les converses, però, es van accelerar després que Joan Ignasi Elena i gran part dels socialistes d'Avancem anunciessin la seva renúncia a militar al PSC. I és que el procés ha estat semblant al que van seguir NeCat i el seu líder, Ernest Maragall, que també van crear el seu propi espai polític després d'abandonar el partit que ara lidera Miquel Iceta.

Així, fonts de les dues formacions han assegurat que la fusió d'Avancem i NeCat serà una realitat a la propera tardor i que, a hores d'ara, ja tenen nombrosos municipis detectats on està previst que presentin llistes electorals als seus ajuntaments. Tan avançat veuen tots dos el procés de confluència que, tot i no saber exactament si mantindran les estructures pròpies o serà una unió total, ja donen per fet que Joan Ignasi Elena podria liderar la nova formació. I és que l'encara membre del grup parlamentari del PSC podria començar el curs polític al setembre abandonant les files socialistes al Parlament però sense deixar el seu escó. Com a diputat no adscrit, Elena podria mantenir la visibilitat que atorga ser diputat i projectar més així les noves sigles.