La Guàrdia Civil ha intervingut 127 quilos de cocaïna al vaixell escola de l'Armada Juan Sebastián Elcano a un registre efectuat a San Fernando (Cadis) arran de la investigació per la qual van ser detinguts el mes passat tres dels seus mariners, dos espanyols i un equatorià. El registre es va dur a terme dissabte passat per personal de la Guàrdia Civil i es van comptabilitzar 127 quilos de cocaïna ocults en unes dependències de molt difícil accés, entre les veles de reserva del vaixell, lloc on molt pocs mariners tenien accés, i entre els pocs que n'hi tenien hi havia els dos mariners espanyols detinguts.

L'operació ha estat desenvolupada conjuntament amb l'Armada Espanyola i el servei nord-americà de l'HSI (Homeland Security Investigations), informa la direcció general de la Guàrdia Civil. Es va iniciar fa diversos mesos amb la detenció a Nova York de dues persones d'origen colombià i la confiscació d'una vintena de quilos de cocaïna. Fruit de les investigacions es va poder reconstruir amb tot detall la ruta seguida per la droga i el modus operandi dels mariners implicats, que, per la novetat, van aconseguir esquivar els controls habituals establerts en aquestes situacions.

A mitjan mes de maig, un cop que va salpar el vaixell escola del port de Nova York, van ser detinguts els narcotraficants colombians i se'ls va confiscar la quantitat transportada amb un pes total de vint quilos. Amb tota la informació obtinguda per l'HSI i la Guàrdia Civil, es va activar el servei de Seguretat Naval de l'Armada i es va establir un sistema d'identificació i control dels implicats per evitar més lliuraments de droga en les escales, a l'espera d'arribar a territori espanyol.

El 12 de juliol, abans de la seva arribada al port de Marín (Pontevedra), el vaixell escola va fondejar a Bueu (Pontevedra) i en aquesta escala agents de la Guàrdia Civil, acompanyats per components del Servei de Seguretat Naval i de la comissió judicial militar, van accedir a l'embarcació, on van detenir els tres mariners implicats i van efectuar el registre dels seus habitacles.