Jordi Pujol Ferrusola, fill gran de l'expresident de la Generalitat de Catalunya, va cobrar suposadament comissions milionàries per assessorar i intermediar en obres públiques dependents de l'Executiu català, segons un informe policial remès al jutge de l'Audiència Nacional Pablo Ruz.

Fonts de la investigació van explicar que l'informe de la UDEF lliurat al jutge Ruz detalla nombroses operacions de les quals sospita que van ser realment el cobrament de comissions il·legals, si bé no fa un càlcul del total rebut. Un dels casos que detalla l'informe són les quantitats rebudes en relació amb la reforma de la Gran Via de l'Hospitalet de Llobregat, obra pública licitada per l'administració catalana. El 2002 una UTE (unió temporal d'empreses) formada per una gran constructora i Copisa va obtenir el projecte, que va tenir un import inicial d'uns 90 milions d'euros. Les obres van ser concedides quan era conseller de Política Territorial i Obres Públiques Felip Puig, germà de Jordi Puig, el qual participa amb Pujol Ferrusola en negocis que "van deixar avantatjosos beneficis a tots dos", segons les fonts.

L'informe destaca que la connexió directa de l'adjudicació del projecte de l'Hospitalet "amb les plusvàlues il·lícites que es presumeixen gestades no és possible perquè no hi ha documents que així ho indiquin" i no té sentit reclamar-los a les empreses implicades, afegeixen les fonts. Això no obstant, la UDEF afirma que la seva experiència en investigacions anteriors indica que aquestes circumstàncies són "salvables", com es va posar de manifest en la investigació del cas Palau. En la documentació intervinguda es va apreciar, segons l'informe, que una constructora havia fet pagaments diferits en el temps per adjudicacions i licitacions que havien ocorregut amb anterioritat, en funció d'un percentatge que es desviava "per a l'enriquiment de particulars i finançament d'un partit polític".

Segons les fonts, l'informe de la UDEF també constata que una altra empresa de Pujol Ferrusola, Project Marqueting Cat, va facturar 154.048 euros el 2008 i el 2009 d'EMTE SA, de la qual és responsable Carles Sumarroca, vinculat a l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol i les empreses del qual han tingut grans ingressos provinents de negocis de l'àmbit públic. La documentació obtinguda per la Policia indica que l'empresa de Jordi Pujol Ferrusola va cobrar aquesta quantitat per serveis de consultoria per l'eventual implantació a Mèxic d'EMTE o alguna de les seves filials. Encara que la Policia no desacredita que el negoci existís de veritat, explica al jutge que no s'ha aconseguit cap dada que permeti verificar la feina perquè EMTE ha contestat que no disposa de factures ni documents. El mateix passa amb altres negocis en els quals ha intervingut Pujol Ferrusola, la feina del qual consisteix, segons la UDEF, a donar informació sobre possibles negocis i executar una "gestió personalista" a través d'empreses sense cap treballador ni seu social.

De la investigació, la Policia conclou que Pujol Ferrusola s'oferiria com a expert en diferents matèries, com la intermediació immobiliària en diferents llocs de l'estat (Madrid, l'Hospitalet, Terrassa i Albacete), el negoci de les refineries petrolíferes i el desenvolupament de plantes fotovoltàiques. Segons la investigació, Pujol Ferrusola va moure 32,4 milions d'euros en 13 països, entre es quals Suïssa, les Illes Caiman, Gabon i Liechtenstein, entre 2004 i 2012.