La magistrada del Jutjat d'Instrucció 31 de Barcelona, que instrueix les diligències obertes a Jordi Pujol i la seva dona, Marta Ferrusola, per l'ocultació d'una fortuna a l'estranger, li ha requerit que aporti el testament del seu pare i l'acceptació de l'herència de la seva banda i per la de la seva dona. D'altra banda, l'Agència Tributària li va fer arribar una citació a la seva residència estiuenca de Queralbs, on dijous ja es va deixar veure.

Segons va informar ahir el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), la magistrada ha acordat també la pràctica de les diligències sol·licitades pel ministeri fiscal i, així, s'han lliurat les comissions rogatòries que el fiscal havia demandat.

Coincidint amb la pràctica d'aquestes diligències judicials, Jordi Pujol, que descansa en la seva residència estiuenca del municipi gironí de Queralbs, va rebre ahir al migdia una citació de l'Agència Tributària que li van lliurar en mà dues funcionàries. Tot i que ahir Pujol es va negar a fer declaracions, sí que va confirmar ell mateix que havia rebut aquesta citació.

Pujol ha rebut ara aquest requeriment d'Hisenda sense que hagi volgut precisar ni el dia ni el lloc en els quals ha estat citat.

L'expresident català va confessar el 25 de juliol passat, a través d'un comunicat, que havia regularitzat uns fons a l'estranger relacionats amb l'herència del seu pare, i que l'"error" comès en la gestió d'aquell llegat havia "contaminat" els seus set fills i la seva dona.

Pujol va explicar que el seu pa-re, Florenci Pujol, va disposar com a última voluntat que unes quantitats de diners ubicades a l'estranger, que no estaven regularitzades quan va morir, el setembre del 1980, fossin destinades als set fills i a la dona de Jordi Pujol.

Arran de la confessió de Jordi Pujol, el 28 de juliol el sindicat Manos Limpias va denunciar l'expresident català pels delictes de suborn, malversació, prevaricació, tràfic d'influències, delicte fiscal, falsedat en document públic i blanqueig de capitals, i la seva dona, Marta Ferrusola, com a còmplice i encobridora.

El 31 de juliol, la magistrada del jutjat d'instrucció número 31 de Barcelona, en la qual va recaure per repartiment la denuncia de Manos Limpias, va acordar obrir diligències prèvies i notificar la seva decisió a la fiscalia.

Aquesta magistrada ha decidit ara practicar les primeres diligències, després de demanar a Manos Limpias que diposités una fiança de 6.000 euros i presentés una querella contra Pujol i Ferrusola, cosa que el col·lectiu té previst fer el dia 13.

L'exdirigent va afirmar dijous, en les primeres declaracions després de la seva confessió, que estava a disposició de les "instàncies jurídiques i tributàries" per aclarir tot aquest assumpte. Per contra, Pujol va avançar que encara no ha decidit si compareixerà davant el Parlament de Catalunya per donar explicacions sobre aquests comptes a l'estranger.

Els mitjans de comunicació van continuar ahir, per segon dia consecutiu, parapetats davant de la residència estiuenca de Pujol, on s'ha deixat veure després de romandre ocult des que va fer pública la seva confessió a través d'un comunicat. L'expresident va tornar a mostrar-se amb naturalitat davant els objectius de fotògrafs i càmeres, encara que sense fer cap més declaració a part de la confirmació de la citació d'Hisenda.