El president del govern espanyol, Mariano Rajoy, ha garantit que l'Executiu estarà "sempre obert" respecte de la qüestió catalana, però ha deixat clar que la consulta independentista és "absolutament il·legal" i molt "perjudicial" per als catalans i el conjunt dels espanyols.

En roda de premsa al palau de Marivent després de mantenir un despatx amb el rei, Rajoy va explicar ahir, divendres, que en la trobada no ha tractat d'aquest assumpte amb el rei Felip, al qual això no obstant manté permanentment informat i que ho sap tot de la trobada que va mantenir la setmana passada amb el President de la Generalitat, Artur Mas.

"Llei i diàleg. Aquesta és la posició que mantindrà el govern, que a més és l'única que pot mantenir", va assegurar Rajoy, que va destacar que el seu govern no ha canviat la seva opinió perquè, al seu parer, no és bo donar "batzegades" en aquesta matèria.

Després de reiterar que el futur de Catalunya correspon al conjunt dels espanyols i descartar completament la convocatòria d'un referèndum, el president del govern va insistir que mantindrà sempre oberts els cursos de diàleg.

Rajoy, que tampoc no va parlar de l'anomenat cas Pujol amb el rei, va preferir no comentar la situació de l'expresident de la Generalitat. "No entraré en aquest tema, no té sentit que ho faci el president del govern. El senyor Pujol ha dit que està a disposició de la Justícia i de l'Agència Tributària i ell serà el que pugui explicar el que cregui oportú explicar", va afirmar.

Rajoy va manifestar, d'altra banda, que és "impossible" canviar el model de finançament autonòmic fins que es recuperi l'economia i augmenti la recaptació.

El cap de l'Executiu va recordar que ell va votar en contra de l'actual model, que no li agrada i que té "les seves dificultats", però va apuntar que, després de la seva aprovació, es van enfonsar els ingressos 70.000 milions d'euros en només dos anys.

En aquestes circumstàncies, va afegir, és "impossible" canviar el model ara i el govern treballa per resoldre "problemes concrets" de les comunitats. En aquest context va emmarcar la decisió adoptada en l'últim Consell de Política Fiscal i Financera de millorar les condicions i ampliar el termini de devolució dels ajuts del Fons de Liquiditat Autonòmica per "alleujar" la situació de les autonomies que van recórrer a aquest mecanisme.

Rajoy va recalcar que l'objectiu del govern, el repte del qual no s'ha de desviar, és la recuperació econòmica, ja que comportarà un increment de la recaptació que beneficiarà totes les comunitats i la prestació dels serveis públics.