Ucraïna va anunciar ahir que ha preparat una sèrie de sancions contra ciutadans i empreses russes per finançar el "terrorisme" en el seu territori, en referència a la revolta prorussa a l'est del país. Les sancions estan dirigides contra 65 companyies russes i 172 ciutadans russos i d'altres països que "donen suport i financen el terrorisme i que tenen relació directa amb crims comesos en el territori d'Ucraïna", va anunciar el primer ministre ucraïnès, Arseni Iatseniuk.

Entre d'altres "crims", el cap del Govern va esmentar l'annexió russa de Crimea (al març passat) o els atacs contra la integritat territorial del país.

"En el marc de la coordinació amb els nostres socis occidentals, el govern ha pres algunes decisions: ha aprovat un projecte de llei sobre sancions", va subratllar. Iatseniuk va explicar que les mesures inclouen congelar actius, retirar llicències, impedir la retirada de fons o prohibir el trànsit de qualsevol tipus de producte per territori ucraïnès.

Les 26 sancions, que seran previsiblement convertides en llei el proper 12 d'agost a la Rada Suprema (Legislatiu), podrien afectar en gran mesura a les ingents inversions russes en banca, energia, serveis i telecomunicacions.

"És la primera vegada en la història d'Ucraïna com a Estat (independent) que adoptem sancions contra subjectes que han comès crims contra el nostre país i els nostres ciutadans", va afegir el primer ministre. En concret, Iatseniuk va assegurar que les sancions contra les empreses russes impediran que Rússia, que va qualificar de "país agressor", pugui modernitzar les seves forces armades. "Els articles de doble ús que Rússia pot utilitzar contra Ucraïna o altres països també han de ser incloses en les sancions", va comentar.

El primer ministre va assegurar que és conscient que les companyies ucraïneses del sector de defensa també sortiran perdent, ja que la indústria armamentística russa té contractes amb elles. "Però, a hores d'ara, ja hem pagat un preu més alt, el preu de la vida humana, quan Rússia dóna suport als bandits que maten als nostres ciutadans", va protestar.

Iatseniuk no va al·ludir expressament al gas rus, el subministrament va ser suspès al juny per impagament, però que segueix fluint cap als països de la Unió Europea per gasoductes que creuen el territori ucraïnès.

I va xifrar en uns 7.000 milions de dòlars les pèrdues pel cessament de la cooperació econòmica amb Rússia, però va afegir que l'associació amb la Unió Europea i els EUA permetrà als Ucraïna diversificar les seves exportacions i posar fi a la dependència energètica de Moscou. A més, en resposta a una pregunta, Iatseniuk va explicar que les sancions podria significar la suspensió de "tota mena de trànsit, des del transport aeri al trànsit de recursos".

No va trigar a respondre el monopoli rus del transport d'hidrocarburs, Transneft, que va recalcar que les sancions ucraïneses no afectarien Moscou, que exporta 14 milions de tones de cru a través de territori del país veí. Si resultarien perjudicats, segons aquesta companyia, països com Hongria, la República Txeca i Eslovàquia, que reben entre 6 i 9 milions de tones de petroli rus, ja que el barril els sortiria 10 dòlars més car.

El portaveu de Transneft, Ígor Demin, va explicar que la companyia sempre pot subministrar el cru per altres rutes, com el mar Bàltic i l'oleoducte Druzhba.