La suspensió de les exportacions agropecuàries de la UE decretada per Rússia suposaran per al sector fructícola i el carni de Catalunya unes pèrdues directes de més de 110 milions d'euros, si les sancions es prolonguen durant un any, segons dades fetes públiques per la Generalitat.

En un comunicat del departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural de la Generalitat s'assenyala que el sector de la carn de Catalunya, segons dades provisionals del 2013, exporta directament a Rússia gairebé 70 milions d'euros, als quals cal afegir més de 40 milions d'euros en fruites, fet que suposa unes pèrdues conjuntes de 110 milions.

Les mateixes fonts indiquen que aquestes pèrdues no inclouen les exportacions de fruita i carn que des de Catalunya van a altres països de la Unió Europea, a través dels quals, els productor catalans també arriben a Rússia.

El conseller d'Agricultura, Josep Maria Pelegrí, va enviar divendres passat sengles cartes a la ministra d'agricultura espanyola, Isabel García Tejerina, i al comissari d'Agricultura de la CE, Dacian Ciolos, en les que reclama l'activació urgent i immediata dels mecanismes disponibles per fer front a aquesta situació, que va ser generada per causes polítiques i no de mercat.

En la carta s'assenyala que les sancions ja estan afectant de manera directa al sector de la fruita i que també poden impactar fortament en les exportacions del sector porcí, els dos estratègics pel que respecta a l'aportació al PIB català, i a l'equilibri de la balança comercial del país.

Josep Maria Pelegrí ha convocat en la jornada d'avui als diversos representants de les associacions, patronals i empreses destacades del sector carni per analitzar l'impacte del bloqueig de Rússia a les exportacions.