Estats Units va dur a terme ahir una quarta sèrie d'atacs aeris selectius amb avions de combat i aparells no tripulats al nord de l'Iraq, dirigits contra les posicions del grup terrorista Estat Islàmic (EI) a les proximitats d'Erbil, capital del Kurdistan. Segons dades aportades pel Comandament Central dels Estats Units (CETCOM), aquests atacs van destruir una posició de morter i diversos vehicles armats, un dels quals estava disparant contra les forces kurdes en els accessos a Erbil.

Els atacs realitzats des de divendres van permetre ahir a les tropes kurdes ("peixmergues") recuperar el control efectiu sobre les estratègiques localitats de Gwer i Majmur, en els límits de la regió del Kurdistan iraquià.

L'aviació nord-americana havia bombardejat prèviament durant dos dies les posicions del grup gihadista Estat Islàmic (EI) a Gwer i Majmur, situades al sud de la capital kurda Erbil, a la carretera cap a la ciutat petroliera de Kirkuk.

El viceministre dels peixmergues, Anuar Haji Osman, va confirmar la presa de Gwer, i va anunciar una àmplia ofensiva per part de les seves tropes. Dirigents militars kurds van assegurar a la web Rudaw que en tots els fronts de la província de Nínive els gihadistes s'estan replegant, mentre que a Kirkuk i al nord de la província de Diyala el seu nombre està descendint.

Malgrat tot, en el front de Yalaula, a Diyala, les forces kurdes es troben immerses en violents combats en els quals haurien mort uns 25 milicians extremistes. Els "peixmergues" mantenen des de dissabte una ofensiva militar, amb ajuda de l'aviació iraquiana i nord-americana, per recuperar els territoris ocupats per l'Estat Islàmic a les rodalies de la ciutat de Mossul, segons el general kurd Abdul-Rahman Kurini.

Malgrat tot, els gihadistes ja han obligat a fugir de les seves llars a uns 600.000 civils pertanyents a minories ètniques i religioses del nord de l'Iraq. "Al voltant de 150.000 membres del grup ètnic Shabak, 250.000 turcmans i 200.000 seguidors del credo yazidí han estat forçats pels grups terroristes a desplaçar-se", va dir Henin al Qedu, diputat de la província septentrional iraquiana de Nínive. "Les operacions d'assassinat, saqueig i violacions continuen".