El sacerdot Miguel Pajares, repatriat després de contagiar-se d'Ebola a Libèria, va començar a ser tractat ahir amb el ZMapp, el medicament que s'està administrant als Estats Units de manera experimental i que es va posar el passat dissabte a disposició dels metges de l'hospital Carlos III després de ser autoritzat pel Ministeri de Sanitat. Així doncs, fonts de la família del religiós van confirmar ahir que els metges ja havien començat amb el tractament, que es va importar de manera excepcional des de Ginebra i que fins ara només han rebut dos infectats nord-americans.

Les mateixes fonts van recalcar que l'estat del sacerdot és "estable, no hi ha moltes novetats", i restaven a l'espera de l'efecte del sèrum experimental "amb esperances". "Ara toca esperar, no es pot fer una altra cosa", va dir un familiar de Miguel respecte als possibles resultats del tractament. Així mateix, va recalcar que les notícies sobre l'estat de salut del religiós no havien variat en les últimes hores: "Està estable i en sabem poc més".

En aquest sentit, la família va recordar que, per desig de Miguel Pajares, no es faran públics els informes mèdics sobre la seva evolució, per la qual cosa va demanar "respecte per aquesta decisió" de no donar més dades sobre el protocol que està rebent el religiós.

El sèrum, mai abans provat en humans, és produït a base d'anticossos creats en la sang de ratolins que s'adhereixen a les cèl·lules infectades amb Ebola per tal d'evitar el seu avanç. Les primeres persones que han provat aquest medicament han estat el metge Kent Brantly i la voluntària Nancy Writebol, els ciutadans nord-americans contagiats.

La Xina envia experts

La Xina enviarà tres equips d'experts de control de malalties a Guinea, Libèria i Sierra Leone per tal d'ajudar a combatre l'Ebola, que ja ha causat 961 morts a l'Àfrica occidental. Cada equip està format per un epidemiòleg i dos especialistes en desinfecció i prevenció, segons la Comissió Nacional de Planificació de Salut i Família de la Xina.

Tots els experts formen part del Centre de Control i Prevenció de Malalties i altres institucions sanitàries del país asiàtic. Aquesta és de la primera vegada que la Xina ofereix assistència a països estrangers en resposta a una emergència pública sanitària, segons va assenyalar el director de CDC, Wang Yu. En aquest sentit, Wang va afegir que els països de l'oest d'Àfrica s'enfronten a una severa escassetat de medicines i coneixement de prevenció de malalties, i que necessiten material i experiència per tal de frenar l'epidèmia.