La Fiscalia de l'Audiència Nacional obrirà una investigació sobre el contraban i el blanqueig de capital a Gibraltar en resposta a l'informe de l'Oficina Europea contra el Frau Fiscal (Olaf) que veu indicis d'"implicació del crim organitzat". El ministre d'Exteriors, José Manuel García-Margallo, va apostar per la col·laboració amb el Regne Unit davant d'aquestes pràctiques, "il·lícites i clarament lesives" per als interessos de la UE i Espanya, i va advertir que, per als dos països, fer que es compleixi la legislació comunitària "no és una opció; és un deure, una obligació".

"I aquesta obligació es complirà millor si col·laborem que si no col·laborem", va afegir Margallo, que es va mostrar disposat "des d'ara mateix" a acceptar la fórmula que va plantejar el març de l'any passat el llavors titular d'Afers Estrangers britànic, William Hague, de crear grups de treball específics per resoldre els diferents contenciosos relatius al penyal. Després de completar l'informe sobre l'augment del contraban de cigarrets a la frontera, l'Olaf ha dirigit recomanacions per a l'obertura de procediments judicials tant a la Fiscalia General de l'Estat espanyola com al fiscal general del penyal, en aquest cas a través de la Representació Permanent del Regne Unit a Brussel·les. Davant aquest informe, la Fiscalia de l'Audiència Nacional obrirà diligències informatives i si s'aprecien indicis de delicte, s'encarregarà de la causa un jutge d'aquest tribunal.

Petició al PSOE

A Jerez de la Frontera, el vicesecretari d'Organització del PP, Carlos Floriano, va celebrar l'informe, que segons el seu parer dóna la raó al govern espanyol, i va reclamar al PSOE que adopti una posició clara sobre l'assumpte i no s'hi posi "de perfil". En aquest context, va titllar de "senzillament vergonyós" que alguns dirigents socialistes, com l'expresident andalús Manuel Chaves, convidessin recentment el ministre principal de Gibraltar, Fabián Picardo, a sopar en un restaurant madrileny "de luxe".

Sobre els requeriments de l'Oficina Europea contra el Frau es va pronunciar el secretari general del PSOE, Pedro Sánchez, que va destacar que "si això és el que està demanant la UE, han d'activar-se els mecanismes i investigar el que passa fins a les seves darreres conseqüències".