La vicepresidenta del Govern, Joana Ortega, va obrir ahir la porta a ajornar la consulta prevista per al 9 de novembre en el cas que l'Estat la veti, i va precisar que es buscarà una nova data perquè els catalans es pronunciïn sobre el seu futur, encara que no va concretar la fórmula. Unes declaracions que van generar malestar en algunes formacions com ara ERC, la CUP i ICV. En declaracions a RAC1, Ortega va insistir que la consulta havia d'ajustar-se a la legalitat perquè el procés fos "impecable", i va deixar la porta oberta a ajornar-la si l'Estat recorre davant el Tribunal Constitucional el decret de convocatòria de la consulta del 9 de novembre.

"Jo treballo per a aquest 9 de novembre, i si no, hi haurà un altre 9 de novembre.(...). No li puc dir si serà el febrer, però un recurs no mata res [el procés sobiranista], l'ajorna, no mata l'ànsia dels catalans de votar. (...) S'ajorna el procés, però l'anhel segueix viu", va explicar la número 2 del Govern. Això no obstant, Ortega no va concretar quina seria la fórmula perquè els catalans puguin pronunciar-se sobre el seu futur polític, o bé fixant una nova data per a la celebració de la consulta sobiranista o bé en forma d'eleccions plebiscitàries. La vicepresidenta del Govern va criticar de nou que l'Estat estigués "judicialitzant" un procés "polític" com el de Catalunya, i va reiterar que des de l'executiu català les coses s'estaven fent amb "transparència", "rigor", "pulcritud" i buscant el diàleg amb Madrid per poder acordar la celebració de la consulta. "El govern fa del frontisme la seva forma d'actuar, tens una paret que et rebota i t'impedeix qualsevol mena de negociació", va lamentar la vicepresidenta.

Les valoracions

Les reaccions a les paraules de Joana Ortega no es van fer esperar. Així, el portaveu d'ERC al Congrés dels Diputats, Alfred Bosch, va assegurar que la voluntat del poble català expressada democràticament "pesa molt més" que les decisions que pugui prendre el Tribunal Constitucional (TC), i va alertar d'un possible "divorci" del Govern amb la societat. El portaveu adjunt d'ERC al Congrés dels Diputats, Joan Tardà, va ser encara més contundent amb la seva reacció i va assegurar que el Govern català "ha decidit suïcidar-se", després de les declaracions de la vicepresidenta de la Generalitat. El diputat independentista, a més, va afegir que les paraules d'Ortega eren d'una "irresponsabilitat que s'ha de tenir en compte algun dia".

Per la seva banda, el diputat de la CUP al Parlament de Catalunya David Fernández va assegurar ahir que "s'ha acabat el temps de les imposicions. El referèndum és irrenunciable". Per a Fernández, "és inútil canviar la data del referèndum, l'Estat no canviarà en cap cas la seva actitud", i per això l'esquerra independentista demana en tot cas "desobeir la imposició per obeir la democràcia". La portaveu del PSC, Esther Niubó, va opinar que el Govern català reconeix ja que la consulta sobiranista prevista per al 9 de novembre "només" es podrà celebrar si és legal i fruit d'un acord entre els governs espanyol i català, fet que va qualificar de "posició sensata".

Per la seva banda, Òmnium Cultural i l'ANC van voler deixar clar el seu suport que la celebració de la consulta prevista per al proper 9 de novembre sigui l'únic pla previst perquè el poble de Catalunya decideixi el seu futur. Les dues entitats, organitzadores de la V de la propera Diada Nacional, van assegurar -davant les polèmiques sobre la legalitat del procés si el TC invalida el decret de convocatòria o la llei de consultes- que el 9-N "està legitimat amb un ampli suport a la societat catalana, al Parlament i al Govern". "De cap manera no podem acceptar que el Tribunal Constitucional condicioni una votació democràtica. La consulta és l'instrument més democràtic i transparent que tenim, i no hi renunciarem per una sentència del Tribunal Constitucional", van afirmar ahir les dues entitats, que van emetre un comunicat conjunt.

En un altre ordre de coses, el secretari general del sindicat UGT a Catalunya, Josep Maria Álvarez, va reconèixer ahir que l'organització de treballadors havia tingut algunes baixes d'afiliats a causa del seu suport al dret a decidir, encara que Álvarez va matisar que "han estat poques i en molts casos s'han solucionat amb una trucada de telèfon".