L'Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural van fer ahir una crida perquè la Via Catalana de l'Onze de Setembre sigui "impressionant" i garantir així que la consulta del 9 de novembre sigui un "èxit", pel que han demanat als catalans que s'inscriguin en aquesta iniciativa després de reconèixer dificultats.

L'ANC i Òmnium Cultural van concretar ahir en roda de premsa els detalls de la Via Catalana 2014, la mobilització ciutadana prevista per a la Diada de Catalunya del pròxim 11 de setembre que ocuparà l'avinguda Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes de Barcelona, formant una V amb els colors de la senyera. Tant l'ANC com Òmnium Cultural han fet una crida als catalans a participar per fer una mobilització "impressionant" i "acaparadora" que "impacti" el món com a manera de garantir que la consulta sobiranista prevista per al 9 de novembre sigui un "èxit" per "canviar la nostra història".

Fins ahir a la tarda, s'havien inscrit 115.686 persones per participar en la Via Catalana, una xifra que és molt inferior a la de l'any passat per aquesta mateixa data amb els preparatius de la cadena humana que va recórrer tot Catalunya de cap a cap la Diada de l'any passat.

Així, i després de reconèixer certes dificultats respecte a les inscripcions, les dues organitzacions van demanar als catalans que es registrin per poder formar la V, i van recordar que no es tracta d'una concentració. Les inscripcions per participar en la mobilització es poden fer per Internet i ara també per telèfon.

"Aquesta Diada ha de ser la mobilització més impressionant per canviar la nostra història, i fem una crida a tots els qui van sortir l'any passat i als quals volen votar, perquè només un èxit acaparador garantirà que el 9 de novembre votarem i guanyarem", va dir la presidenta de l'ANC, Carme Forcadell.

Aquest mateix argument el va subscriure Muriel Casals, presidenta d'Òmnium Cultural, que va destacar que es tracta d'una convocatòria "doble" i "especial" la de la Diada del 2014: "l'11 de setembre, tots al carrer, i el 9 de novembre, tots a les urnes", va dir.

A diferència de l'any passat, els organitzadors van explicar que en aquesta ocasió no hi ha un espai reservat per als membres del Govern que puguin voler participar en la Via Catalana, ja que aquesta no passa per la plaça Sant Jaume, seu de la Generalitat, ni s'ha demanat expressament al President de la Generalitat, Artur Mas, que hi participi. Amb el lema "Ara és l'hora", la Via Catalana preveu omplir els dos carrers més llargs de Barcelona: la Diagonal i la Gran Via de les Corts Catalanes, per formar una gran V de "voluntat", de "votar" i de "victòria" just a les 17.14h, en homenatge al Tricentenari dels esdeveniments del 1714, durant la guerra de Successió.

El traçat de la Via Catalana serà, d'una banda, des de la plaça PiusXII i, de l'altra, des de la plaça Ildefons Cerdà, per confluir a la plaça de les Glòries Catalanes, per completar així un recorregut d'onze quilòmetres dividit en setanta-tres trams.

Fins al moment s'han reservat 1.500 autocars arreu del país, les línies de Renfe i dels Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya operaran com si es tractés d'un dia laborable per tal de garantir el desplaçament fins a Barcelona i es preveu habilitar zones d'aparcament als afores de la capital catalana.

A més a més, està previst que participin a la Via Catalana 2014 un total de trenta-sis colles castelleres i unes mil dues-centes corals d'arreu del país. També està previst que es faci una rèplica de la Via Catalana en 61 ciutats diferents dels cinc continents.