El ministeri de l'Interior ha reforçat amb 475 agents el nombre d'efectius de la Policia Nacional i de la Guàrdia Civil a Ceuta, Melilla i Algesires (Cadis), després de l'onada d'immigrants dels últims dies, alhora que agilitzarà els procediments de devolució de les persones nouvingudes.

Interior va informar ahir d'aquestes mesures després d'una reunió per analitzar la pressió migratòria a l'estat presidida pel ministre, Jorge Fernández Díaz, amb el secretari d'Estat de Seguretat i els directors de la Policia i la Guàrdia Civil, entre altres. Des del dia 4 han arribat a les costes espanyoles o han estat rescatats per Salvament Marítim i la Guàrdia Civil 1.388 immigrants procedents del nord d'Àfrica, la majoria (1.246) en aigües de l'estret.

Alhora s'han produït diversos intents d'assalt a les tanques de Ceuta i Melilla. El més important va ser dimarts a Melilla, on uns 750 immigrants van mirar de passar la tanca en diversos assalts, encara que només ho van aconseguir 80.

En un comunicat, el ministeri de l'Interior ha ressaltat els "estrets contactes" que manté aquests dies amb les autoritats marroquines "per buscar la solució més ràpida possible per resoldre la situació creada" per l'onada d'immigrants.

Precisament ahir el ministre marroquí de l'Interior, Mohammad Hasad, va reconèixer que l'arribada massiva d'immigrants irregulars a les costes espanyoles des del Marroc ha estat per "disfuncions que han pogut succeir". Disfuncions que no va precisar però que "seran corregides de pressa".

Interior considera que el bon temps, així com el reforç dels perímetres de Ceuta i Melilla han contribuït a l'arribada "extraordinària" d'immigrants per mar.

Situació prevista

Aquesta situació estava prevista i per aquest motiu els serveis de salvament han aconseguit rescatar gairebé tots els immigrants abans d'arribar a les costes espanyoles, i evitar així que es produeixin tragèdies, ha apuntat el ministeri, que ha subratllat que en només dos dies s'han rescatat 215 embarcacions.

Quant als riscos que pot suposar el brot d'Ebola que afecta diversos països africans, Interior ha recordat que el mes d'abril el ministeri de Sanitat ja va posar en marxa un protocol d'actuació davant casos sospitosos, i que les forces i cossos de seguretat ja han rebut instruccions i s'han repartit mitjans individuals de protecció.