L'exalcalde de Torredembarra Daniel Masagué havia contractat fins a tres bruixots perquè fessin un estudi de les corrents tel·lúriques a la casa de la vila, relacionades amb les aigües subterrànies, segons ha informat el nou alcalde, Enric Grangel. "Una de les factures és de 1.700 euros", ha explicat. Aquesta és només una de les perles que han trobat els nous gestors municipals en examinar els comptes, i no és pas la més voluminosa en termes monetaris.

Dues setmanes després d'agafar les regnes de l'Ajuntament arran del presumpte cas de corrupció al municipi, l'alcalde Grangel ha lamentat que caldrà recórrer a la "imaginació" per fer ajustos i aconseguir nous ingressos. A més, ha advertit que es veuran obligats a retornar un crèdit de l'ICO de 2,5 milions destinat a inversions que l'anterior govern va gastar en despesa corrent.

Grangel ha detallat que la previsió d'ingressos dels comptes del 2014, aprovats l'any passat, estava "inflada" de manera "irresponsable" i que el pressupost el va confeccionar una empresa externa també investigada per la justícia, Efial. Per exemple, s'havia previst recaptar 0,5 milions en multes, quan l'any passat es van ingressar uns 140.000 euros per aquest concepte, o ingressar 75.000 euros pels drets funeraris, quan se n'acostumen a recaptar 22.000.

"L'enginyeria econòmica importada per Daniel Masagué feia que, en els darrers mesos de cada any, les factures anessin a parar en un calaix i no es paguessin, de manera que sempre s'acabés l'exercici amb un romanent positiu", ha denunciat Grangel. El batlle ha afirmat que l'import d'aquestes factures extrajudicials corresponents al 2013 és d'un milió d'euros. A més, cal tenir en compte que la morositat també se situava en 1,3 milions, per exemple, amb un deute de 250.000 en factures d'electricitat.

Un altre dels assumptes greus que planen sobre el consistori torrenc és el venciment, el maig de l'any vinent, d'un crèdit de 2,5 milions al 0,5% d'interès concedit per l'ICO per a la construcció d'una nova comissaria i la rehabilitació de l'escorxador. Grangel ha alertat que la nova comissaria es va ubicar finalment en un local de lloguer que no es paga des del febrer del 2012 i que les obres de l'escorxador no s'han fet. "Ho haurem de retornar pràcticament tot. Potser només salvarem 200.000 o 300.000 euros que es van invertir en equipar la comissaria", ha lamentat.

D'altra banda, l'alcalde ha explicat que la Generalitat ha comunicat a l'Ajuntament que si no posa en funcionament el Teatre Auditori, pel qual es va atorgar una subvenció de prop de 900.000 euros, el consistori haurà de retornar els diners.

Tota aquesta "greu" situació de tresoreria, segons l'alcalde, obligarà el nou equip de govern a recórrer a la "imaginació" per tal d'obtenir nous ingressos i planificar un pla de retallades. Una de les mesures que s'adoptaran de forma immediata és el tancament del pàrquing dels Filadors el 31 d'agost de forma provisional. El seu futur podria passar per convertir-lo en un aparcament de lloguer per als veïns.

Un pàrquing ruïnós

Es dóna el cas que aquest equipament va ser construït per l'empresa Teyco, també investigada en aquest cas. Les obres del pàrquing haurien costat més del doble del previst, fins a 3 milions. "Tenir-lo obert ens costa 10.000 euros mensuals més IVA, mentre que la recaptació és d'uns 10.000 euros anuals", ha constatat Grangel.

A partir d'aquí, l'Ajuntament treballarà en un pla de sanejament. "No som partidaris d'apujar impostos, però intentarem reduir a la baixa la vintena de contractes de serveis que hi ha signats".

L'alcalde ha assegurat que el govern es personarà com a acusació particular en el procés obert als jutjats del Vendrell, si l'aixecament del sumari confirma que ha existit un perjudici per al consistori i per al municipi. "Si trobem una il·legalitat anirem al Vendrell a posar una denúncia", ha sentenciat. En aquest sentit, Enric Grangel ha afirmat que tenen sospites de "tres o quatre casos" més de presumpta prevaricació que involucrarien l'antic govern.