El PSC s'ofereix al Govern de la Generalitat per buscar un acord que permeti una nova consulta si, finalment, el referèndum previst per al 9-N fracassa. Així ho va explicar el primer secretari, Miquel Iceta. Segons el socialista, "abans que acabi setembre" el 9-N estarà suspès pel Tribunal Constitucional, i aleshores el President de la Generalitat de Catalunya, Artur Mas, "haurà de decidir" si opta per "l'estratègia d'ERC que se situa fora de l'estat de dret" o buscar el pacte amb l'Estat per fer una consulta.

Així, Iceta va dir que si trenca amb ERC, Mas "podrà comptar amb nosaltres per a un nou acord" lligat a una consulta "legal i acordada". I és que el líder del PSC creu que votar sense l'aval del TC "posaria en risc l'autogovern" i confia que Mas "no farà res fora de l'estat de dret". El debat sobre la viabilitat de la consulta del 9 de novembre amb una possible suspensió de la convocatòria per part del Tribunal Constitucional (TC) va fer que l'actualitat política giri, de nou, al voltant del que passarà a la tardor i, si no es pot votar, també després. Al PSC, el seu primer secretari té molt clar que la consulta quedarà aviat invalidada i no es podrà celebrar, però Iceta assegura que la via del referèndum "legal i acordat amb l'Estat" que els socialistes han vingut defensant és l'única via.

És per això que el líder socialista ofereix el seu suport al Govern, a Artur Mas i a CiU per iniciar aquest nou camí si el 9 de novembre fracassa i els catalans no poden votar. Això sí, els socialistes només podrien entrar en escena si ERC no "marca" el ritme dels esdeveniments a seguir per l'executiu. "El President Mas haurà de decidir si segueix o no l'estratègia marcada per ERC, que tard o d'hora se situa fora de l'estat de dret perquè considera que pot fer una consulta encara que no sigui legal i acordada. Per nosaltres no és acceptable, ni bo, ni convenient. I haurà de ser ell qui triï si vol seguir lligat a una estratègia que porta al trencament o intentar un nou acord", va dir Iceta, que va concloure que "per un nou acord, amb nosaltres podrà comptar".

Acord amb Espanya

I és que el primer secretari del PSC no tanca portes a cap acord possible amb el Govern de la Generalitat. "Per buscar un nou acord entre Catalunya i la resta d'Espanya, per treballar i buscar una consulta legal i acordada, sempre es podrà comptar amb el PSC. Des del primer dia", va afirmar rotund. Miquel Iceta, a més, va voler remarcar que en aquest debat sobre el 9-N i en el que es pugui suscitar després si finalment no es vota, el PSC "estarà al costat dels que defensin que la consulta ha de ser legal i acordada, i que si no és així no se celebrarà". "Per tant, amb nosaltres es pot comptar per buscar aquest marc", va concloure. Les fórmules per arribar a un acord amb CiU si trenca amb ERC fruit de no voler treure les urnes sense l'aval de l'Estat són, per a Iceta, diverses, i ni tan sols es limiten a la consulta, sinó que obre la porta a anar més enllà. "Per fer coses amb les quals estem d'acord, es pot comptar amb nosaltres, dins o fora del Govern, amb les fórmules que faci falta", va sentenciar, tot alertant, però, que "no ens correspon a nosaltres prendre aquesta iniciativa".