La confessió de Jordi Pujol en què admetia haver tingut diners sense declarar a l'estranger durant els últims 34 anys es va decidir a la casa del seu fill Josep, a la Cerdanya francesa, el 12 de juliol, cinc dies després que es revelés que la seva dona, Marta Ferrusola, i quatre dels seus fills havien ingressat gairebé tres milions i mig d'euros a Andorra durant un Nadal. Fins a aquest moment, les polèmiques revelacions de l'examant de Jordi Pujol Ferrusola, Victòria Álvarez, semblaven no molestar el clan Pujol, les seves declaracions eren bales de fogueig, inofensives, però les alarmes van saltar a la família el 7 de juliol.

A la reunió van assistir una vintena de persones: tota la família, tres advocats i un assessor fiscal. Fins llavors, l'expresident de la Generalitat esperava sortir airós del cas. Segons va informar eldiario.es, presidint la reunió a la casa de Josep Pujol Ferrusola a Latour de Carol (França) hi havia Jordi Pujol i Marta Ferrusola. Acabaven de fitxar l'advocat Cristóbal Martell perquè dissenyés l'estratègia de defensa de la família. Es tracta d'un expert en arribar a acords i evitar la presó per als seus clients. Asseguts a la taula també hi havia els seus set fills amb les seves respectives parelles. Fins i tot va assistir l'exdona de Jordi Pujol Ferrusola, Mercè Gironés.

En aquesta reunió del clan es va decidir que Oriol Pujol mantingués al seu advocat de confiança Javier Melero, en un intent de desvincular el Cas Pujol de la crisi oberta a CDC per la trama de les ITV. Al juliol del 2012 es va conèixer que un informe de l'Agència Tributària situava Oriol Pujol com a "col·laborador necessari" d'una trama que hauria intentat arreglar concursos de concessió relacionats amb les estacions de la Inspecció Tècnica de Vehicles (ITV).

El currículum

Involucrat en els casos Gürtel, Noos i en les defenses dels futbolistes Neymar i Messi, Cristóbal Martell és el lletrat dels VIP de Catalunya. En aquest conclau del 12 de juliol, Martell hauria explicat l'estratègia per al conjunt del clan, basada en tres decisions. La primera, regularitzar immediatament els comptes que la família tenia a la Banca Privada d'Andorra. La segona que Oriol Pujol renunciés a tots els seus càrrecs a CDC i al Parlament. I la tercera, i potser la més inesperada per als presents, que l'expresident de la Generalitat fes una confessió pública que tenia diners a l'estranger des dels anys 80, fruit d'una herència paterna.