L'aviació nord-americana i les tropes kurdes van llançar una de les majors ofensives contra l'Estat Islàmic per recuperar de mans gihadistes l'estratègica presa de Mossul i àrees dels voltants de la ciutat. Els atacs de l'aviació nord-americana es van iniciar de matinada i van continuar amb l'avanç kurd per terra.

"Hi haurà un progrés significatiu en les pròximes hores i recuperarem el control de la presa de Mossul", va afirmar el general kurd Abdelrahman Kurini. Més de 23 insurgents van morir en els atacs a prop de la presa, segons Kurini.

La primera fase de la iniciativa es va centrar en quatre aèries a prop de l'embassament, el control de la qual va caure en mans de l'EI el dia 8 d'agost, així com en el pas de Rabia i les localitats de Mahmudia, Telskuf, Zumar i Tilke.

La presa de Mossul és una de les principals reserves estratègiques d'aigua de l'Iraq, amb una capacitat de molts milions de metres cúbics i és localitzada a 23 quilòmetres al sud-oest de la ciutat de Dohuk, a la regió del Kurdistan. A més, constitueix una amenaça important per a les ciutats iraquianes en cas de produir-se un col·lapse de la presa, ja que és situada en terreny arenós, per la qual cosa necessita una contínua injecció de ciment.

Kurini va assegurar que els serveis d'intel·ligència confirmen que un nombre indeterminat de gihadistes van fugir cap a la localitat de Telafar, a 70 quilòmetres a l'oest de Mossul, a causa dels bombardejos.

Els caces dels Estats Units van destrossar una gasolinera utilitzada pels gihadistes per proveir els seus vehicles i van obrir foc sobre vehicles "hummer", segons la cadena de televisió kurda Rudaw.

Cinc gihadistes més, entre ells un dels seus líders, van morir i tres van resultar ferits per bombardejos contra el poble de Qaiara, a 50 quilòmetres al sud de Mossul. També van destruir diversos vehicles blindats i una seu dels Consells de Salvació, que va ser presa per l'EI la setmana passada.

Per la seva part, un dirigent de la coalició nacional kurda, Guiaz al Sauaryi, va informar que l'aviació nord-americana va bombardejar a la matinada diverses posicions de l'EI a la muntanya Ain al Safra i el poble de Nauran, i altres llocs pròxims a la presa de Mossul.

Aquests atacs es produeixen després que la nit anterior forces nord-americanes bombardegessin posicions de l'EI, perquè aquest estava atacant la població civil a l'aldea de Kawju, al sud de la localitat de Sinyar, segons Washington L'Estat Islàmic està sembrant el terror a la regió, i diferents líders àrabs han sortit a alertar sobre el perill d'aquests gihadistes, que estan augmentant el seu poder a l'Iraq i Síria, i a la vegada cometen terribles assassinats.