El conseller de Salut de la Generalitat de Catalunya, Boi Ruiz, va afirmar ahir que es "pot estar tranquil" davant un eventual brot del virus de l'Ebola a Catalunya, ja que el Govern català està preparat des del mes d'abril passat davant aquesta possibilitat i, si arribés a produir-se un cas d'aquesta malaltia a Catalunya, el tindran "controlat".

En declaracions als mitjans de comunicació a la 46a Universitat Catalana d'Estiu (UCE), que se celebra aquests dies al municipi de Prada de Conflent, a la Catalunya Nord, el conseller de Salut va assegurar que la Generalitat disposa de protocols d'actuació davant l'arribada de persones de països afectats pel virus o de zones limítrofs.

"Estem preparats des del mes d'abril per a un eventual brot d'Ebola. No feia falta esperar que vinguessin a dir-nos-ho, ho teníem preparat, coincidint plenament amb el que el ministeri de Sanitat ha plantejat", va assenyalar Boi Ruiz, que va apuntar fins i tot que la Generalitat "no hauria de tancar cap hospital, ja que hi ha un centre de referència, l'Hospital Clínic, i totes les atencions que es facin i calguin es derivaran" a aquest centre.

"Podem estar tranquils, que si ve un cas d'Ebola, el tindrem controlat", va assenyalar el conseller, encara que va reconèixer que això no impedeix que existeixi una intranquil·litat, d'altra banda, davant "un tema d'enorme gravetat" a escala global.

El titular de Salut també va afegir que de moment no ha calgut atendre ningú per aquest virus a Catalunya: "només va haver-hi un error d'alarma d'una interpretació a Madrid d'una gastroenteritis d'un nen, que va ser enviat a Sant Joan de Déu sense cap problema. No hi havia res d'Ebola", va concloure.

Un pacient aïllat al País Basc

El Servei Basc de Salut, Osakidetza, ha aïllat a l'Hospital de Basurto (Biscaia) un pacient en aplicació dels protocols d'actuació contra el virus de l'Ebola, ja que va tornar fa uns dies de Sierra Leone i presenta un quadre de febre, encara que el seu estat de salut és bo, segons fonts sanitàries.

El departament basc de Salut va informar que el pacient en qüestió és un veí de Biscaia de mitjana edat, que ha tornat fa uns dies de Sierra Leone, país on es trobava per motius laborals no sanitaris.

El pacient ha quedat ingressat en règim d'aïllament a l'Hospital Universitari de Basurto, segons el protocol d'actuació recomanat recentment per les autoritats internacionals de Salut, per tal de descartar que es tracti d'un cas de malaltia provocada pel virus de l'Ebola.