Els representants legals de la família Pujol han presentat finalment la querella contra la filtració d'informació dels comptes que tenien Andorra aquest dimarts. Ho han fet cinc minuts abans de les set de la tarda d'aquest dimarts, l'hora en què tancaven la Batllia.

Durant tot el dia hi ha hagut una gran expectació mediàtica davant l'edifici oficial andorrà, una espera que finalment ha tingut fruit. La querella es presenta contra la persona que hauria filtrat la informació sobre els comptes familiars a la Banca Privada d'Andorra i Andbank. Els lletrats també han presentat un recurs contra la comissió rogatòria del jutge Pablo Ruz en què demana informació sobre els comptes dels Pujol a Andorra.

La querella l'ha presentat una secretària de l'advocat de la família Pujol. Eren les set menys cinc i l'ha presentat a la recepció de la Batllia. Allà s'han segellat els papers i després ha marxat sense fer declaracions a la premsa. S'han segellat dos dossiers diferents, probablement el de la querella contra la Banca Privada d'Andotra i Andbank i el del recurs contra la comissió rogatòria del jutge Ruz.

Intent de parar el jutge de l'Audiència Nacional

Ruz va dictar una comissió rogatòria a final de juliol, després que l'expresident de la Generalitat Jordi Pujol confessés que havia ocultat durant anys una fortuna a l'estranger.

En concret, el jutge de l'Audiència Nacional pretenia recollir tota la documentació i la informació a disposició de la Banca Privada d'Andorra dels productes bancaris i dels fons dels quals pogués haver-se beneficiat el fill gran de l'expresident català, Jordi Pujol Ferrusola, al qual ha citat com a imputat el pròxim 15 de setembre.

Per contra, els Pujol reclamen en el seu recurs, segons el Diari d'Andorra, que es desestimi la petició de Ruz, ja que creuen que es basa en la informació obtinguda d'un document robat, davant la sospita que va ser un exalt càrrec de BPA qui va vendre a tercers la informació secreta sobre els seus comptes a Andorra.

Precisament, la querella presentada pels Pujol per vulneració del secret bancari fixa com a possibles responsables civils subsidiaris la Banca Privada d'Andorra (BPA) i Andbank, si no es pot determinar la persona que va filtrar dades sobre els seus comptes.

Els lletrats de la família Pujol esgrimeixen que la Justícia andorrana no pot admetre a tràmit la petició de Ruz per obligar a les entitats financeres a facilitar a Espanya la informació bancària que es reclama, ja que entenen que s'ha vulnerat el secret bancari i, per tant, el document en el qual s'hauria basat la investigació hauria de ser considerat prova il·legal.

Al·leguen que Ruz no ha imputat cap delicte a Jordi Pujol

A més, els Pujol al·leguen que Ruz no ha imputat cap delicte concret a Jordi Pujol ni a la seva dona -Mercè Gironès-, els dos citats el pròxim 15 de setembre com a imputats en la seva investigació per blanqueig de capitals i per delictes contra la Hisenda Pública.

En el seu recurs, els Pujol també sostenen que la pretensió de Ruz és obtenir dades sobre el seu historial econòmic a Andorra, cosa que consideren que no es correspon amb la finalitat d'una comissió rogatòria, que es limita a un procediment excepcional per contrastar uns indicis concrets d'una suposada activitat delictiva.

Els advocats de la família esgrimeixen en aquest sentit que la comissió rogatòria ha de precisar els delictes concrets pels que es demana la informació i no al revés, sol·licitar informació per veure si se'ls poden imputar alguns delictes.

En el seu recurs, els Pujol també denuncien, segons el Diari d'Andorra, que la petició d'informació plantejada per Ruz té una finalitat política, ja que sospiten que se'ls investiga des que han abraçat la causa independentista.

Amb aquest recurs, els Pujol també reclamen tenir dret a vista en el procés d'informació des d'Andorra a les autoritats espanyoles, amb la qual cosa podrien tenir accés a les dades que vol conèixer el jutge Ruz.